Η αγωνία της κυβέρνησης πριν από το πέναλτι (της Τροϊκας)

Την τελευταία της ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα σε ότι αφορά την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις, έχει η κυβέρνηση στο νέο γύρο συζητήσεων που ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι. Τρόικα και Γ. Στουρνάρας ξεκινούν σχεδόν από την ίδια φάση που άφησαν τις διαπραγματεύσεις καθώς αν και έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα μέτρα από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, δεν είναι καθόλου σίγουρο

αν αυτά θα εγκριθούν από τον Τόμσεν και την παρέα του.

Ο Π. Τόμσεν φαίνεται να είναι αντίθετος με ορισμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας κυρίως ως προς τις προβλέψεις για έσοδα από τη φοροδιαφυγή αλλά και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες όλο υπόσχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις κι όλο πίσω μένουν.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου είναι ποια μέτρα θα «κόψει» ο Τόμσεν και ποια θα είναι η αντίδραση της τρόικας στο πακέτο, ειδικά μετά τη χλιαρή αντίδραση που είχε η ανάλυσή του στο Euro working Group.

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, τώρα είναι η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή να μπει μπροστά ο Αντώνης Σαμαράς και να ζητήσει ό,τι η Ελλάδα δικαιούται αλλά και για να δεσμευτεί ότι θα πράξει ότι πρέπει. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε απανωτές συσκέψεις με στελέχη του υπουργείο Εσωτερικών (όχι τον κ. Μανιτάκη ο οποίος θέτει εαυτόν εκτός κυβέρνησης, αλλά τον Μ. Βολουδάκη), του υπουργείου Υγείας κ.λπ. Οι περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα νοσοκομεία είναι από τα μέτωπα που η τρόικα δεν πιστεύει ότι θα υλοποιήσει η Ελλάδα γι’ αυτό και ο Σαμαράς δίνει ρητή εντολή να προχωρήσουν τα πάντα μέχρι το τέλος του έτους. Αγκάθι φυσικά παραμένει η εμμονή της τρόικας σε 15.000 απολύσεις από το δημόσιο τομέα.

Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής, όχι μόνο με το πακέτο κλεισμένο αλλά και με απτή πολιτική δέσμευση από όλη την κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Έτσι θα μπορέσει να θέσει ξεκάθαρα το ζήτημα της επιμήκυνσης αλλά και της μείωσης του χρέους, είτε με νέο κούρεμα είτε με έμμεσο κούρεμα, δηλαδή με το να μην υπολογίζεται το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες στο χρέος της χώρας.

Είναι λοιπόν η ώρα των πολιτικών, αλλιώς η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Ο Σαμαράς θα δεσμευτεί για το πρόγραμμα και οι ξένοι ηγέτες θα δώσουν την πολιτική απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και το λέμε αυτό διότι είναι πολύ πιθανό η απόφαση για τα 31,5 δισ. ευρώ να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο ακόμη κι αν διαφωνεί το κλιμάκιο της τρόικας, δηλαδή ο Τόμσεν.

Δεν είναι τυχαία τα θετικά δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που λένε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για τη δόση, αν και εκπρόσωπος του Σόιμπλε διέψευσε κάτι τέτοιο. Η κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για διαφαινόμενη χαλάρωση των όρων της βοήθειας.  Σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. «Πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και «τρέχει» το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Welt. Το ερώτ

Keywords
Τυχαία Θέματα