Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις απαιτούν ταχύτητα

Τα επώδυνα μέτρα που η χώρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ώστε να συνεχίσει στην Ευρωπαϊκή προοπτική, αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη. Εκτός όμως από αυτά είναι αναγκαίες και άλλες παρεμβάσεις ώστε οι πολυπόθητες επενδύσεις να γίνουν πραγματικότητα.

Ζητήματα καθυστερήσεων όπως και ολιγωρίας όσων εμπλέκονται είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν, ενώ ταυτόχρονα όλοι πρέπει να αντιληφθούν την ευθύνη που επωμίζονται, έχοντας ως κύριο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

1.  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ο εκσυγχρονισμός, η αναδιοργάνωση και

η στελέχωση του ΣτΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων. Είναι αδιανόητο σε μία χώρα που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει τις επενδύσεις, να καθυστερεί η έκδοση αποφάσεων σχετικών με προσφυγές και να βαλτώνουν οι επενδύσεις. Οι επενδυτές δεν επενδύουν στην χρονική καθυστέρηση αλλά στην όσο το δυνατόν ταχύτερη απόδοση των επενδύσεων.

2. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Μεγάλος αριθμός οικοδομικών συνεταιρισμών είναι «μπλεγμένοι» στα γραφειοκρατικά γρανάζια. Απαιτείται η άμεση απεμπλοκή τους με νομοθετήματα και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να είναι εφικτό στους μετέχοντες στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να οικοδομήσουν. Η οικοδομική δραστηριότητα που έχει πληγεί στη χώρα μας μπορεί να αρχίσει να κινείται με μοχλό τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

3. ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ

Περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές βαλτώνουν στα «χέρια» εκκαθαριστών για πολλά χρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αντικείμενο κακοδιαχείρησης ή και απάτης. Είναι απαραίτητη η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε η εκκαθάρισή τους να γίνεται γρήγορα, μόνο από κρατικούς λειτουργούς και όχι ιδιώτες. Τα ποσά που προκύπτουν στο κράτος να διοχετεύονται αποκλειστικά για έργα ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης.

4. VENTURE CAPITAL

Η ενίσχυση του θεσμού του venture capital είναι αναγκαία περισσότερο από άλλες εποχές σήμερα, που η ρευστότητα από τις τράπεζες είναι ανύπαρκτη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πολλαπλάσιες φοροαπαλλαγές για τα ποσά που διαθέτουν σε venture capital, αλλά και τα Επιμελητήρια μέρος των διαθεσίμων τους να το διαθέτουν για αυτό το σκοπό. Οι νέοι άνθρωποι έχουν ιδέες και πρέπει να τους βοηθήσουμε να τις υλοποιήσουν στη χώρα μας.

5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜμΕ

Η απορρόφηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των ΜμΕ είναι πολύ μικρή, λόγω της κρίσης και της ανασφάλειας που υπήρχε. Πρέπει να δοθεί γενναία παράταση στο χρόνο υλοποίησης όλων των προγραμμάτων ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι να ανασυγκροτηθούν. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στα κριτήρια που σχετίζονται με τον αριθμό των εργαζόμενων ώστε να είναι κριτήρια επίκαιρα της κρίσης που βιώνουν οι επιχειρήσεις.

6. ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν στα «χέρια» τους χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η απορρόφηση είναι σε επίπεδα τραγικά, αν μά

Keywords
Τυχαία Θέματα