Η Μαντόνα ως ατραξιόν στη δίκη της «Αιδοιακής Εξέγερσης» (Pussy Riot)

Η Μαντόνα εξέφρασε την πλήρη της υποστήριξη προς τα μέλη της «Αιδοιακής Εξεγέρσεως» την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επτάλεπτης ομιλίας της στην συναυλία της και την συνέντευξή της στον Oleg Kashin της Kommersant. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτον πρέπει να απελευθερώσει τις τρεις νεαρές του συγκροτήματος από την φυλακή και διαβεβαίωσε ότι η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία είναι διεφθαρμένη.

Η Μαντόνα είναι μια σουπερστάρ της ποπ που κάθε της λέξη διαδίδεται αμέσως από

τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ακριβώς γι’αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία του Κασίν αυτή η συνέντευξη: γνώριζε ότι θα είχε παγκόσμια απήχηση.

Ο Κασίν αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση φιλελεύθερης αντι-πουτινικής δημοσιογραφίας. Η συνέντευξή του θύμιζε την συνάντηση δύο ψευτών, όπου ο καθένας παριστάνει ότι γνωρίζει κάτι που κανένας άλλος δεν γνωρίζει και ότι δεν γνωρίζει πράγματα που γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά.

Ας αρχίσουμε με τα ψέματα της Μαντόνα. «Η Αιδοιακή Εξέγερση είναι απαγορευμένη στη Ρωσία», είπε. Πώς γίνεται να είναι απαγορευμένο ένα γρούπ, άμα δεν υπάρχει τίποτα για να απαγορευτεί εξ αρχής; Το συγκρότημα δεν έχει βγάλει CD. Δεν είναι καν μουσικοί: είναι «performance artists» που αναζητούν δημοσιότητα και βγάζουν το ψωμί τους δημιουργώντας σκάνδαλα.

«Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα απελευθερώσει αυτές τις κοπέλες», είπε η Μαντόνα στη συναυλία της. Αυτά είναι βλακείες. Στην ουσία προέτρεπε τον Πούτιν να υφαρπάξει τη δικαστική εξουσία και να διαμεσολαβήσει άμεσα σε μια ανεξάρτητη υπόθεση της Δικαιοσύνης. Θα τολμούσε ποτέ η Μαντόνα να διανοηθεί το ενδεχόμενο, να ζητήσει κάτι αντίστοιχο στις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα μπορούσε να πει κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας ας πούμε στο Σιάτλ ότι ελπίζει να απφυλακίσει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τρεις Αμερικανούς που κρατούνται για κάποιο έλασσον αδίκημα;

Στις ΗΠΑ, μια τέτοια δήλωση θα προκαλούσε απλώς γέλωτα. Κανένας Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα επενέβαινε σε μια ανεξάρτητη δικαστική απόφαση ακόμα κι αν το ήθελε. Ακόμα και μια παρόμοια προσπάθεια θα τέλειωνε την καριέρα του.

Έτσι όπως το βλέπει η Μαντόνα, ο Πούτιν ελέγχει τα πάντα στην Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων της δικαιοσύνης. Αυτός είναι ένας μύθος που εξαπλώνεται με κάθε σχεδόν άρθρο των δυτικών ΜΜΕ για την Ρωσία.

Όμως και στις ΗΠΑ δεν λείπουν οι σκανδαλώδεις δικαστικές αποφάσεις. Επί παραδείγματι η υπόθεση του Leonard Peltier, ενός ιθαγενή Αμερικανού που σύμφωνα με πολλούς καταδικάστηκε άδικα για τη δολοφονία δύο πρακτόρων του FBI το 1975. Η «Διεθνής Αμνηστία» έχει εντάξει την καταδίκη του Πελτιέ, που εκτίει δις ισόβια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Φλόριντα, ως «κακοδικία». Οι ιθαγενείς Αμερικανοί θεωρούν πως ο Πελτιέ καταδιώχθηκε διότι έδωσε μάχη για την ελευθερία ενάντια στην «τυραννία των Ηνωμένων Πολιτειών». Αλλά ποιος νοιάζεται ή υποστηρίζει τον Πελτιέ πέραν των ιθαγενών Αμερικανών; Τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν έστω ποτέ αυτήν την κραυγαλέα περίπτωση κακοδικίας;

Η Μαντόνα είναι απολύτως σίγουρη

Keywords
Τυχαία Θέματα