Η Μέρκελ ήρθε και για μπίζνες

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να δει την πραγματικότητα από κοντά. Όμως, αντί για να δει Έλληνες πολίτες και συνταξιούχους, φρόντισε -πέραν του πρωθυπουργού και του ΠτΔ- να συναντήσει μόνο τους φορείς των γερμανικών οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μια είδηση που δεν προβλήθηκε σχεδόν καθόλου από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης,

αλλά  είναι παρούσα σε σχεδόν κάθε γερμανική κάλυψη της επίσκεψης: Κατά την επίσκεψή της, η Μέρκελ «απελευθέρωσε» προς την Ελλάδα 30 εκατ. Ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων υπό τον έλεγχο της Γερμανίας για επενδύσεις/δαπάνες στην δημόσια υγεία και στην δημόσια διοίκηση. Βέβαια, στα γερμανικά ΜΜΜ παρουσιάστηκε ως «η Μέρκελ έδωσε πάλι λεφτά στους Έλληνες» – και πάλι όμως, το μείζον είναι ότι ο γερμανικός παράγοντας «έχει λόγο» για το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα που «απελευθερώθηκαν» σήμερα.

Η ώρα της κρίσης είναι μια ώρα εξαιρετικά συμφερουσών επενδύσεων. Από το πρόγραμμα Helios και τις ειδικές οικονομικές ζώνες μέχρι τις διάφορες ευκαιρίες μπιρ παρά αγοράς σε μια εξουθενωμένη οικονομία, οι ευκαιρίες είναι πραγματικά χρυσές. Διατυπώνεται λοιπόν το ερώτημα – υπόθεση εργασίας: μήπως, μεταξύ άλλων, η καγκελάριος προσήλθε για «γερές μπίζνες» που θα προσφέρουν πολλά στην Ανάπτυξη – όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της… Γερμανίας;

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα και για να κάνει μπίζνες. Άλλωστε, τα εργασιακά έχουν… διευθετηθεί με το εργατικό κόστος στην Ελλάδα να τείνει να φτάσει αυτό της Βουλγαρία. Επίσης, οι ασφυκτικές πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις και ανάπτυξη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαίνουν εκμετάλλευση ακινήτων – φιλέτων, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, επενδύσει στον κατασκευαστικό τομέα, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τζόγος κ.λπ.

Η Γερμανία έχει στρατηγικές επιδιώξεις και πολλά σχέδια για την Ελλάδα. Γι’ αυτό ήρθε η Μέρκελ και γι’ αυτό η ουσία των δηλώσεών της αυτή την κατεύθυνση είχε. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση αυτή: «Είμαστε εδώ Ελλάδα και Γερμανία σε πολύ στενή συνεργασία για να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα. Φυσικά δεν είμαστε εδώ ως οι εκπρόσωποι της Τρόικας, εκείνη κάνει τη δική της δουλειά. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στα διμερή μας θέματα», και αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει ήδη τόσο με τον Φούχτελ όσο και με την Task Force του Χόρστ Ράιχενμπαχ. Ποιοι είναι αυτοί; Μα οι αντιπρόσωποι της Μέρκελ στην Ελλάδα για να προετοιμάσουν τη μεγάλη οικονομική εισβολή.

Επέμεινε επίσης στο νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και στο έναυσμα για την ανάπτυξη που πρέπει να γίνει. Όταν λέμε ανάπτυξη βάζουμε αμέσως τη λέξη μπίζνες, μην το ξεχνάμε αυτό.

Ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι πληροφορίες που έρχονται και από τη σύσκεψη στις οποία πήραν μέρος ο κ. Σαμαράς με την κ. Μέρκελ, οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, Στυλιανίδης και Λαζαρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα