Η Σύνοδος G-8 μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα αρχή Ευρώπη και Ελλάδα;

Η Σύνοδος G-8 που τέλειωσε στο Καμπ Ντέιβιντ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την οικονομική κρίση με φόντο την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι υπό προϋποθέσεις η αρχή μιας μεγάλης στροφής. Αρκεί να μπορέσει ο Φ. Ολάντ να επιβάλει τη δική του οικονομική ατζέντα και να μην υποκύψει στις πιέσεις της Μέρκελ για σκληρή δημοσιονομική πολιτική.

Αν θα ήθελε να κάνει κάποιος απολογισμό των συμπερασμάτων των 8 ισχυρών του πλανήτη σε ότι αφορά το ελληνικό πρόβλημα θα μπορούσε να πει τα εξής:

Η Σύνοδος γενικά και κάθε ηγέτης ξεχωριστά τόνισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη κι ότι θα εργαστούν γι’ αυτό. Προειδοποίησαν όμως, έμμεσα ή άμεσα τους Ελληνες ότι δε θα αποδεχθούν αντιευρωπαϊκή ψήφο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Σας στηρίζουμε, τηρείστε τις δεσμεύσεις σας, ήταν η εντολή, ξεκάθαρη και κοφτή.Επίσης, όλοι τους -ίσως ο καθένας με διαφορετικό τρόπο- αντιλήφθηκαν ότι μόνο με την ανάπτυξη και με μέτρα ενίσχυσής της θα μπορέσει η Ελλάδα να έχει ελπίδα να παραμείνει στο ευρώ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, οι G8 συμφώνησαν ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα μείγμα μέτρων ανάπτυξης και λιτότητας, ενώ υποσχέθηκε να βοηθήσει με ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με την μείωση του χρέους. Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η ανάπτυξη βοηθάει τον περιορισμό των ελλειμμάτων, αλλά και το αντίστροφο, σημειώνοντας “πρέπει να δουλέψουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις, όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη το ξεκαθάρισαν αυτό, και θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μεγάλη πρόοδο”. Ο δε Φ. Ολαντ τόνισε πως «το μήνυμα που έδωσα ήταν η ελπίδα πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της».Σημαντικό επίσης είναι ότι δημιουργείται δίπολο Ομπάμα με Ολάντ κι από την άλλη Μέρκελ με Κάμερον. Ο Ολάντ στα πρώτα δείγματα πολιτικής τους δείχνει ότι θέλει να διαφοροποιηθεί από τη Γερμανία και να μην είναι… σκυλάκι της Μέρκελ. Δεν ξέρουμε αν το κάνει αυτό επειδή είναι η αρχή ή γιατί σε ένα μήνα στη Γαλλία γίνονται ξανά εκλογές, αλλά είναι σαφώς μιας ένδειξη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Γαλλία φαίνεται να επιλέγει την πολιτική της ενίσχυσης της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ολάντ θέτει θέμα άμεσου δανεισμού των κρατών – μελών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κι αυτό δε μπορεί να γίνει παρά μόνο με τύπωμα χρήματος. Επίσης, ο Ολάντ στην επόμενη σύνοδο κορυφής θα θέσει θέμα έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης.Τέλος, δύο ακόμη δηλώσεις του Ολάντ έχουν τη σημασία τους. Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να δηλώνει ότι πλήρως αντίθετος στην προώθηση του Σόιμπλε στη θέση του Γιούνκερ. Κι επίσης, το μήνυμα του κ. Ολάντ στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό αυτοί που τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

Αν θα ήθελε κανείς να βγάλει συμπέρασμα από τη G-8 είναι ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην

Keywords
Τυχαία Θέματα