Η συνταγή του ΔΝΤ: εσωτερική υποτίμηση για να… βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα

Όπως και η δανειακή σύμβαση που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή έτσι και η έκθεση του Π. Τόμσεν για την Ελλάδα που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΝΤ, έχει ένα και βασικό συμπέρασμα: Στη χώρα πρέπει να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση για να… βελτιωθεί

η ανταγωνιστικότητα. Η λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μένει σταθερή με τον Τόμσεν να επιμένει στην εσωτερική υποτίμηση τονίζοντας πάντως ότι δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί και να μένουν υψηλές οι τιμές των προϊόντων.

Το ΔΝΤ πήρε απόφαση για την εκταμίευση των 28 δισ. ευρω με μόνη διαρροή τον Βραζιλιάνο μέλος του δ.σ. που απείχε από την ψηφοφορία. Παρά την έγκριση του δανείου, στην έκθεση αφήνονται πολλά ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών κι αν θα επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν αποκλείεται επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2015 ενώ φαίνεται ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στις ανάγκες της χώρας ύψους 164,5 δισ. ευρώ που πάντως αναμένεται να καλυφθεί επαρκώς από το νέο δανειακό πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας από ΕΕ και ΔΝΤ. Το Ταμείο προβλέπει ότι το χρέος το 2020 θα διαμορφωθεί στο 116,5% επί του ΑΕΠ ενώ ο Τόμσεν λέει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλοι φόροι.

Ωραίος ο Δανός. Αφού μας ξεζούμισε και οδήγησε τη χώρα σε απίστευτη ύφεση τώρα μας λέει ότι δεν μπορούν να επιβληθούν άλλοι φόροι. Λες κι αν μπουν νέοι φόροι θα υπάρχουν άνθρωποι να τους πληρώσουν.

«Δεν υπάρχει περιθώριο αύξησης των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, άρα η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει στο μέτωπο της βελτίωσης των μηχανισμών συλλογής φόρων αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής». Τον ακούει ο Βενιζέλος που θέλει να αυξήσει ΦΠΑ, αντικειμενικές και φόρο στα ακίνητα;

Να σημειωθεί ότι η καταβολή των 28 δισ. ευρώ θα γίνει σε 16 ισόποσες δόσεις ύψους 1,65 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της πρώτης εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί μετά το πέρας τη σημερινής συνεδρίασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα