Ιστορική ψηφοφορία στο Πουέρτο Ρίκο

Εκλογές ιστορικής σημασίας διεξάγονται σήμερα και στο Πουέρτο Ρίκο, καθώς οι πολίτες καλούνται να ανακηρύξουν τοπικό κυβερνήτη αλλά και κατά πόσο επιθυμούν να γίνουν η 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 48% των πολιτών τάσσεται υπέρ της Ένωσης, το 46% υπέρ της διατήρησης του παρόντος καθεστώτος και μόλις το 6% ζητά πλήρη ανεξαρτησία.

Το Πουέρτο Ρίκο θεωρείται μια αυτοκυβέρνητη

συνδεδεμένη πολιτεία που πέρασε υπό τον έλεγχο των Αμερικανών μετά τον πόλεμο με την Ισπανία το 1898. Από το 1952 διατηρεί μια «χαλαρή» σχέση με τις ΗΠΑ: οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους, ενώ δεν ψηφίζουν για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων με έναν βουλευτή, ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Η οικονομική ύφεση των τελευταίων χρόνων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση. Πέρυσι, το χρέος του έφτασε 68 δις δολάρια και η ανεργία είναι πάνω από 13%. Οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του κυβερνήτη ταυτίζονται με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και νυν κυβερνήτης Λουίς Φορτούνο είναι υπέρ της ένωσης με τις ΗΠΑ. Αντίθετα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Φερνάντο Μαρτίν Γκαρσία, ηγέτης του Πορτουερικάνικου Κόμματος για την Ανεξαρτησία, τάσσεται υπέρ του παρόντος καθεστώτος.

bbc.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα