Τι Ομπάμα, τι Ρόμνεϊ…

Ποιος θα είναι ο χαμένος των εκλογών στις ΗΠΑ; Η ίδια η χώρα, απαντά ο Jakob Augstein στο Spiegel, η οποία έχει καταστραφεί από τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό και στην ουσία δεν έχει δημοκρατικές επιλογές. Μπορεί η χώρα να έχει αναπτύξει ένα τόσο ισχυρό όπλο που να μπορεί να καταστρέψει όλο τον πλανήτη μέσα σε μια ώρα, από την άλλη όμως δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει επαρκώς τον τυφώνα Σάντι. «Καμία χώρα δεν έχει τόσους νομπελίστες,

κι όμως αναγκάστηκαν να εκκενώσουν νοσοκομεία επειδή δεν δούλευαν οι γεννήτριες σωστά».

Είναι προφανές ότι η Αμερική, συνεχίζει ο αρθογράφος, είναι η χώρα όπου δεν χρειάζονται τα δημόσια νοσοκομεία και η ηλεκτροδότηση, καθώς η ελίτ έχει τις δικές τις δομές. Ούτε ο Ομπάμα, ούτε ο Ρόμνεϊ μπορούν να το αλλάξουν αυτό και «είναι λάθος η Ευρώπη να αντιμετωπίζει τις εκλογές ως μια μάχη καλού-κακού».

«Ο Ρόμνεϊ, ο πλούσιος επιχειρηματίας και ο Ομπάμα, ο καλλιεργημένος δικηγόρος των πολιτικών δικαιωμάτων, είναι τα δύο πρόσωπα ενός συστήματος που δεν έχει σχέση και πολύ με τη δημοκρατία έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε». Οι προσδοκίες για τη νέα αρχή του Ομπάμα διαψεύσθηκαν. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Ομπάμα απέτυχε εξαιτίας των συντηρητικών μέσα στην χώρα του. Πράγματι, οι φανατικοί στους οποίους βασίζεται ο Μιρτ Ρόμνεϊ έχουν μαλώσει με ό,τι διακρίνει τη Δύση:την επιστήμη και τη λογική, τον εκσυγχρονισμό, ακόμα και την ευπρέπεια. Μισούν τους ομοφυλόφιλους,, τους αδύναμους και το κράτος. Καταπιέζουν τις γυναίκες και διώκουν τους μετανάστες. Η ηθική τους για τις εκτρώσεις δεν αποκλείει ούτε τον βιασμό. Είναι οι Ταλιμπάν της Δύσης» γράφει ο Augstein.

Όπως υποστηρίζει όμως, το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμιά ουσιαστική διαφορά όχι μόνο για το  εσωτερικό της χώρας αλλά και για την Ευρώπη. «Από την ευρωπαϊκή άποψη, δεν έχει σημασία ποιος θα νικήσει. Μόνο το υπουργείο Εξωτερικών μας ενδιαφέρει –και ο Ομπάμα δεν είναι περιστέρι, ούτε ο Ρόμνεϊ γεράκι». Σε κάθε περίπτωση «είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε τους Ρεπουμπλικάνους πολεμοχαρείς και τους Δημοκρατικούς ειρηνιστές». Εξάλλου, θυμίζει ο αρθογράφος, οι Δημοκρατικοί πρόεδροι Χάρι Τρούμαν, Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον άρχισαν τους πολέμους στην Κορέα και το Βιετνάμ. Οι Ρεπουμπλικάνοι Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και Ρίτσαρντ Νίξον τους έληξαν.

Και καταλήγει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν κατανοούμε την Αμερική. Από τη Γερμανία και την Ευρώπη βλέπουμε μια ξένη κουλτούρα. Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων και των ομάδων συμφερόντων τους. Οι έλεγχοι και οι ισορροπίες έχουν αποτύχει. Και ένα διεστραμμένο μείγμα ανευθυνότητας, απληστίας και θρησκευτικού φανατισμού κυριαρχούν στην κοινή γνώμη. Η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας έχει αρχίσει. Οι πολίτες θα μπορούσαν να ήταν σε θέση να τη σταματήσουν. Αλλά ούτε καν προσπαθούν».

http://www.spiegel.de/international/world/commentary-total-capitalism-and-the-downfall-of-america-a-865437.html

Keywords
Τυχαία Θέματα