Ιταλία: Δέκα «σοφοί» καλούνται να σώσουν τη χώρα

Ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε από μια επίλεκτη ομάδα ανθρώπων να προσφέρει μια πολιτική πλατφόρμα για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Οι «δέκα σοφοί», όπως του αποκαλεί, θα εργαστούν σε δύο διαφορετικές ομάδες. Η ανακοίνωσή του τελείωσε τις εικασίες ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί – μια ημέρα αφότου τα πολιτικά κόμματα απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ναπολιτάνο είπε ότι θα παραμείνει στο πόστο του, που λήγει στις 15 Μαΐου. Η
Ιταλία κυβερνάται προς

το παρόν από μια ομάδα τεχνοκρατών, με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι, από τα τέλη του 2011, όταν ο κεντροδεξιός ηγέτης Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης. Ο Ναπολιτάνο πάντως είπε ότι το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο του Μόντι ήταν ακόμα «λειτουργικό» και «υπεύθυνο».

Η νεοσύστατη ομάδα των «σοφών» θα εργαστεί σε δύο επίπεδα. Η Ομάδα Πολιτικής και Θεσμικής Μεταρρύθμισης θα απαρτίζεται από τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο Βαλέριο Ονίντα, τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος του Μπερσάνι Λουτσιάνο Βολάντε, τον Γερουσιαστή του κόμματος του Μόντι Μάριο Μάουρο και τον Γερουσιαστή του κόμματος Μπερλουσκόνι Γκαετάνο Κουαλιαριέλο. Η Ομάδα Οικονομικής και Κοινωνικής Μεταρρύθμισης από τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας καθηγητή Ενρίκο Τζιοβανίνι, τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Τζιοβάνι Πιτρουτσέλα, τον αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας Σαλβατόρε Ρόσι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Έντσο Μοαβέρο Μιλανέσι και τους επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι και Φίλιπο Μπούμπικο.

Οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αρχίσουν να εργάζονται την Τρίτη και ίσως απαιτηθούν εβδομάδες πριν παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Στο μεταξύ η υπηρεσιακή κυβέρνηση Μόντι θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία και θα «υιοθετήσει μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα» για την τόνωση της οικονομίας, είπε ο Ναπολιτάνο. Αν και τα πολιτικά κόμματα καλωσόρισαν την πρωτοβουλία του προέδρου, κανείς δεν πρότεινε κάτι για την άρση του αδιεξόδου.

bbc

Keywords
Τυχαία Θέματα