Ιταλία: Σενάρια για την επόμενη μέρα

Η ρευστότητα της κατάστασης την επόμενη μέρα των ιταλικών εκλογών είναι προφανής και τα πιθανά σενάρια δίνουν και παίρνουν, μένοντας προς το παρόν όλοι σε έναν πόλεμο δηλώσεων. Οι εναλλακτικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης περιλαμβάνουν τα πάντα: από μια προσωρινή κυβέρνηση με Μπερσάνι, Μόντι και Μπερλουσκόνι, ως τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα του αντίστοιχου γερμανικού με Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι ή την επιστροφή στις κάλπες. Και ενώ οι αγορές στηρίζουν μια συμμαχία με επικεφαλής τον Μόντι, η προσφυγή στις κάλπες άμεσα αποτελεί την έσχατη επιλογή

των περισσότερων, καθώς με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι νέες εκλογές πιθανότατα θα οδηγούσαν και πάλι σε αδιέξοδο.

Κατά το Spiegel, τα πιθανά –και απίθανα- σενάρια είναι τα εξής

- Μπερσάνι και Γκρίλο: μαθηματικώς δυνατόν αλλά ο Γκρίλο πιθανότατα δεν θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, αφού όπως διατείνεται δεν θέλει να σταθεροποιήσει το σύστημα αλλά να το καταστρέψει.

- Μπερλουσκόνι και Γκρίλο: θα είχαν πλειοψηφία στην Γερουσία αλλά όχι και στην Κάτω Βουλή.

- Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι: θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση μαθηματικά, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μπερλουσκόνι προσφέρθηκε να συμμετέχει σε μια τέτοια συμμαχία. Θα ήταν όμως πολιτική καταστροφή για τον Μπερσάνι, καθώς οι ψηφοφόροι του είναι πιο πιθανόν να μεταπηδήσουν στον Γκρίλο.

- Ένας προσωρινός συνασπισμός με Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι, Μόντι και –αν δεν αρνηθεί- Γκρίλο που θα επικεντρωθεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας καθώς η θητεία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο λήγει τον Απρίλιο. Μάλλον όμως αποκλείεται να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.

- Νέες εκλογές: κανείς δεν το επιθυμεί, εκτός ίσως από τον Γκρίλο.

Ο Γκρίλο πάντως δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Μπερσάνι τον προκάλεσε σε συνεργασία, λέγοντας ότι είναι καιρός να κάνει και κάτι, εκτός από το να ζητά την αποχώρηση όλων των παλιών πολιτικών. «Μέχρι τώρα το μόνο που λένε είναι ‘να πάνε όλοι σπίτια τους’. Τώρα ή θα πάνε κι αυτοί σπίτια τους ή θα πούνε τι θέλουν να κάνουν για τη χώρα και τα παιδιά τους» είπε ο Μπερσάνι στη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου. Ο Γκρίλο δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα ήθελε να δει τον νομπελίστα θεατρικό συγγραφέα Ντάριο Φο (ο οποίος δήλωσε επίσης μεγάλος θαυμαστής του Γκρίλο) ως τον επόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας. Προέβλεψε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα κρατήσει πάνω από έξι μήνες.

Ο Μπερσάνι επίσης δεν φαίνεται πρόθυμος να συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο μεγάλος συνασπισμός δεν θα είχε διάρκεια, εξαιτίας των διαμετρικά αντιθέτων πόλων στα δύο κόμματα -ο Νίκι Βέντολα, ηγέτης της Αριστεράς Οικολογίας και Ελευθερίας (SEL) στο Δημοκρατικό Κόμμα από τη μία και η Λέγκα του Βορρά από την άλλη. Επιπλέον μια συμμαχία Αριστεράς-Δεξιάς «θα έκανε τεράστια χάρη στον Γκρίλο». «Θα προσέθετε βαρύτητα και αξιοπιστία στο βασικό επιχείρημά του ότι όλα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα είναι ίδια και ότι μόνο το δικό του κίνημα αποτελεί την πραγματική εναλλακτική λύση» επισημαίνει στον Guardian ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Ρομπέρτο Ντ’Αλιμόντε..

Η οριστική λύση θα δρομολογηθεί για μετά τις 15 Μαρτίου, οπότε και έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για τους προέδρους στα δύο σώματα της Βουλής. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα αρχίσει διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Πυθία

guardian, spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα