Κατ’ αρχήν έγκριση της δόσης μέχρι το τέλος του μήνα

Από σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ των εταίρων για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας επί του ελληνικού «πακέτου» εισέρχονται στην τελική φάση με καταληκτικό χρονικό ορίζοντα τη 12η Νοεμβρίου, επόμενη τακτική συνεδρίαση του Εurogroup. Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανή μια ενδιάμεση συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης υπό μορφήν τηλεδιάσκεψης μέχρι την προσεχή Τετάρτη για την κατ’ αρχήν έγκριση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το τεχνικό σκέλος

Στις Βρυξέλλες ξεκινάει απόψε η διήμερη

συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup, η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει το τεχνικό σκέλος των αποφάσεων, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες δυσκολίες. Η σημερινή συνεδρίαση θα έχει ως αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν πως θα συνεχιστεί και αύριο.

Στο «τραπέζι» των τεχνοκρατών της ευρωζώνης θα βρεθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα, δηλαδή η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής θεωρούνται ως πολιτικά δεδομένες αποφάσεις.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης το περαιτέρω ποσό που θα απαιτηθεί για την πρόσθετη διετή περίοδο ανέρχεται από 13 δισ. ευρώ (υπολογισμός κυβέρνησης) μέχρι 18 δισ. ευρώ (εκτίμηση εταίρων).

Όπως τόνιζαν χθες πηγές της ευρωζώνης, μεταξύ των προτάσεων που θα εξεταστούν είναι και η επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα με στόχο τη μείωση του χρέους. Η «ιδέα» που θα συζητηθεί είναι ένα μέρος του ποσού των 31,2 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ να διατεθεί για αυτό το σκοπό, δηλαδή να δοθεί στη χώρα μας για επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Η ομάδα εργασίας θα συζητήσει και το γενικότερο ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, ώστε οι χώρες της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια κοινή στάση έναντι του ΔΝΤ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διαπιστώνουν τις τελευταίες μέρες μια λιγότερο κατηγορηματική επιμονή του ΔΝΤ στο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, ενώ οι Ευρωπαίοι επιμένουν από την πλευρά τους ότι το όλο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί αργότερα σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Τελικές αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις για το σύνολο του ελληνικού «πακέτου» θα ληφθούν στην προσεχή τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 12 Νοεμβρίου, ενδεχομένως την ίδια μέρα να συμφωνηθεί και το μνημόνιο στήριξης της Κύπρου και η στήριξη της Ισπανίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Μαδρίτη θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξακολουθεί να προγραμματίζει μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ώστε να ληφθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την επιμήκυνση. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί η υιοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα