Καταλύτης εξελίξεων η αυριανή συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί

Οι … «ηγέτες» της Ευρωζώνης συνεχίζουν να έχουν εντατικές διαβουλεύσεις για μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης χρέους που θα προκαλέσει η χρεοκοπία της Ελλάδας. Έτσι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι

για μία ώρα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί .

Η συνάντηση, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις, πραγματοποιείται την παραμονή της συνάντησης που θα έχουν αύριο στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για την επιτάχυνση του σχεδίου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει μια ένδειξη των προθέσεών της να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες με μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, όταν οι ηγέτες της κάνουν τη σύνοδό τους αργότερα αυτόν τον μήνα (17η, 18η του μηνός)», επισήμανε με δηλώσεις της στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο πρόεδρος όμως της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε συνέντευξή του στο περιοδικό WirtschaftsWoche  κατηγορεί τη γερμανίδα καγκελάριο εκφράζοντας τη λύπη του για την απουσία οράματος από την πλευρά της Γερμανίας όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη.

Είναι προφανές ότι ο Ζέλικ αναφέρεται στην πρόθεση του Βερολίνου να επιβάλλει 50% “κούρεμα” στο ελληνικό χρέος, πράγμα που θεωρείται βέβαια πως θα οδηγήσει σε “πιστωτικό γεγονός”, σε κανονική δηλαδή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό γιατί θα ξεσπάσουν τα CDS, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη “εθελοντική συμμετοχή” των ιδιωτών στο κούρεμα θα γίνει “εθελοντική και πανικόβλητη απεμπλοκή”. Να μην μιλάμε φυσικά για τις “εγγυήσεις” που τάχα θα μας προσφέρουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας που ετοιμάζονται να παραδώσουν κι αυτές, όπως και η κυβέρνηση του ΓΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα