Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός

Τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2012 κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος – παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου – ζητώντας από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να ορίσει τις διαδικασίες συζήτησής του ώστε να έχει ψηφιστεί έως την 9η Δεκεμβρίου, πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Παραλαμβάνοντας

τον προϋπολογισμό σε «στικάκι» (ψηφιακό μέσο αποθήκευσης) ο Φ. Πετσάλνικος ευχήθηκε να έχει και πρωτογενές πλεόνασμα και ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδας θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το Σάββατο στις 3 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο  Ευ. Βενιζέλος, είπε αυτός είναι «προϋπολογισμός μείωσης του δημοσίου χρέους», τόνισε ότι δεν θα συνοδευτεί από νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα  υπό την προϋπόθεση βέβαια «να εφαρμόσουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί με αίσθημα εθνικής ευθύνης»… (διαφορετικά…)

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης φάνηκε να μην συμμερίζεται την αισιοδοξία του Υπουργού:«όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι» είπε ευχόμενος όμως να εκτελεστεί σωστά.

Σπ. Χαλβατζής: «κινείται και θα κινηθεί στα πλαίσια της σωτηρία των συμφερόντων και κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και οδηγεί στην περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων…»

Π. Λαφαζάνης: «το έκτρωμα που καταθέσατε είναι η απόλυτη καταστροφή της χώρας. Μη θεωρήσετε ότι αυτά τα λόγια είναι υπερβολικά και δημαγωγικά τα λέω με κάθε ειλικρίνεια και τα λέω από την πρώτη στιγμή που αρχίσατε τη μνημονιάδα».

Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει σημαντική πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012

Επίσης, η μεγάλη βουτιά του ελλείμματος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη συμφωνία απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας καθώς και στην απόδοση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. 

Έτσι το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ έναντι 19,683 δισ.ευρώ για φέτος. 

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ( το έλλειμμα μείον τα χρεολύσια και τους τόκους) που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Έτσι το 2012 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 4,583 δισ.ευρώφέτος ( 2,1% του ΑΕΠ ).

Σημαντική μείωση και στο δημόσιο χρέος προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική του πορεία. Έτσι το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 309,300 δισ. ευρώ έναντι 352,050 δισ.ευρώφέτος.

Αξιοσημείωτη πτώση προβλέπεται και στις δαπάνες για τόκους κατά 3,630 δισ.ευρώοι οποίες το 2012 θα διαμορφωθούν στα 12,750 δισ.

Τα φορολογικά έσοδα το 2012 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,599 δισ. ευρώ ή κατά 7,1% και να ανέλθουν σε 53,301 δισ. ευρώ έναντι 49,702 δισ. ευρώ εφέτος.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα