Λαφαζάνης: καταργούμε το μνημόνιο αλλά διατηρούμε το PSI (!!!)

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM υποστήριξε για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του:

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι βασικές μας προγραμματικές κατευθύνσεις θα είναι αυτές, τα 10 σημεία που έχουμε δημοσιοποιήσει. Επί της ουσίας αλλαγή δεν υπάρχει, θα το επικαιροποιήσουμε όμως, κι αυτή την προσπάθεια κάνουμε αυτές τις μέρες. Θα το επικαιροποιήσουμε μπροστά στην ανάγκη να ανταποκριθούμε σε ευθύνες

που τυχόν μας αναθέσει ο ελληνικός λαός ακόμη και για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Για το μνημόνιο
«Αυτό που εμείς θα κάνουμε, καταρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα, θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα την θέσουμε εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Με το PSI δεν διεγράφη σχεδόν τίποτα, ήταν μια διαγραφή απόλυτα ανεπαρκής, η οποία δεν απάντησε σε κανένα πρόβλημα του χρέους, το οποίο, όπως ξέρετε, δεν είναι βιώσιμο. Το PSI υποτίθεται δώσαμε 100 δις, τα 50 δις είναι νέο δάνειο που τώρα, όπως βλέπετε, τρέχει, προκειμένου, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Χάσαμε δεκάδες δισεκατομμύρια από το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων. Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, είναι άμεσο μέτρο. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτό το μνημόνιο που, δυστυχώς, οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. Μέρα με τη μέρα η Ελλάδα βυθίζεται σε βαθύτερη ύφεση, οδεύουμε, ολοταχώς, σε μισθούς Βουλγαρίας με τιμές Γερμανίας. Εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση να απευθύνουμε τελεσίγραφα, είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει ένα πολιτικό πρόγραμμα. Και σας λέμε, άμεσα θα ακυρώσουμε το μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό, όσο εφαρμόζεται, οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο, χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Το αποσαφηνίσαμε για το μνημόνιο.
Θα ζητήσουμε ταυτόχρονα, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του, και αυτό είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, αλίμονο, το βλέπουμε, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, πρέπει να γίνει από μία χώρα, η οποία βλέπει ότι το χρέος της εξοντώνει το λαό».

Αν μας πουν όχι στη διαγραφή του χρέους
«Αν μας πουν όχι, θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό, μια ανάσα δηλαδή στη χώρα. Να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος για ένα μεγάλο διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Για τις τράπεζες
«Τις τράπεζες τις έχουν διαλύσει αυτοί που εφαρμόζουν τις μνημονιακές συνταγές, μέχρι τώρα. Και οι ίδιοι, ασκούν μία απίστευτη τρομοκρατία με τις καταθέσεις των τραπεζών. Αυτοί πιέζουν μέσω του χρηματιστικού κεφαλαίου τις αγ

Keywords
Τυχαία Θέματα