Μία ανάσα πριν τη δόση

Ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup ξεκινά την Τρίτη για την Ελλάδα, ωστόσο, λίγες ώρες πριν θα κλειδώσει το κείμενο της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος από το Euro Working Group. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι υπήρξε προσωρινή ανακωχή μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ

με την Κ. Λαγκάρντ και τον αμερικανικό παράγοντα να κάνει προς το παρόν πίσω σε ότι αφορά την πρότασή της για κούρεμα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βρεθεί λύση την Τρίτη.

Όλα δείχνουν ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα κλειστεί η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης καθώς και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιπλέον χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετούς επιμήκυνσης. Το επιβεβαίωσε άλλωστε και το μέλος της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν ο οποίος είπε: «Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να διευθετήσουμε την χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς έντιμος και να πει ότι δεν περιμένουμε στ’ αλήθεια η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2015 και το 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα».

Με απλά λόγια, κι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα η ελληνική αντιπροσωπεία θα γυρίσει στην Αθήνα με τη δόση καθώς και με σειρά προτάσεων για το ελληνικό χρέος. Πιθανότατα τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους η οποία θα αναφέρεται στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να είναι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Δε θα υπάρχουν αναφορές φυσικά σε κούρεμα λόγω της ανακωχής Γερμανίας με Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συνεχίσει να επιμένει στο κούρεμα, ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις επί αυτού θα ληφθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αφού αξιολογηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και φυσικά περάσουν και οι γερμανικές εκλογές.

Μέχρι τότε και με τη σύμφωνη γνώμη Γερμανίας και ΔΝΤ θα επιλεγεί ένα μείγμα μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού, πιθανότατα και μηδενισμού αυτών. Επίσης, μετακύλιση της περιόδου αποπληρωμής καθώς και παροχή από τις κεντρικές τράπεζες των κερδών που αποκομίζουν από τα ελληνικά ομόλογα στα ίδια τα κράτη, για να δοθούν στην Ελλάδα ενδεχομένως για την επαναγορά του χρέους της.

Μ’ αυτά τα μέτρα ο ευρωπαϊκός παράγοντας πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της και δε θα χρειαστεί το κούρεμα των ομολόγων του επίσημου φορέα, δηλαδή των τραπεζών.

Υπό αυτό το πρίσμα έγινε η σημερινή μαραθώνια σύσκεψη του Αντ. Σαμαρά με τον Γ. Στουρνάρα στο Μαξίμου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου συμμετείχαν και υπουργοί όπως ο Κ. Αρβανιτόπουλους.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που χρειάζεται να κατατεθούν στη Βουλή τη Δευτέρα ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Πράξεις προβλέπεται αυστηρότατος έλεγχος των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Αν υπάρχουν αποκλίσεις τότε θα προβλέπεται η αυτόματη περικοπή κατά 10% των δαπανών και επιχορηγήσεων. Θα γίνονται εκθέσει

Keywords
Τυχαία Θέματα