Ο Ομπάμα ενθαρρύνει τη δημοκρατία στην Ανατολή… την Άπω

Μπορεί η Μέση Ανατολή να φλέγεται, η Άπω Ανατολή ζει σε… δημοκρατικούς ρυθμούς, εξαιτίας της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι το ταξίδι του στη Μιανμάρ νομιμοποιεί την κυβέρνηση εκεί, αποκαλώντας την επίσκεψη απλά μια αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στην αποτίναξη της στρατιωτικής διακυβέρνησης και μια ενθάρρυνση για να προχωρήσει περαιτέρω.

Τη Δευτέρα, ο Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ

που επισκέπτεται τη Μιανμάρ, ή Βιρμανία, στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του  και είναι μια σαφής ένδειξη για την μετατόπιση των αμερικανικών στρατηγικών ανατολικά.
Πολλές οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν αντιρρήσεις για την επίσκεψη στη Μιανμάρ, λέγοντας ότι ο Ομπάμα επιβραβεύει την  κυβέρνηση της χώρας πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊλάνδη, γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

«Εάν περιμέναμε να επιτευχθεί μια τέλεια δημοκρατία, υποψιάζομαι ότι θα περιμέναμε πολύ καιρό ακόμα» είπε χαρακτηριστικά. Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Θέιν Σέιν , ένα πρώην μέλος της χούντας που έχει ταχθεί πλέον υπέρ των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ανάληψη των καθηκόντων του τον  Μάρτιο του 2011 και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Ανγκ Σαν Σου Κι, η οποία οδήγησε τον αγώνα κατά της στρατιωτικής κυριαρχίας και, όπως και ο Ομπάμα, είναι δαφνοστεφανωμένη με ένα Νόμπελ Ειρήνης.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Ομπάμα θα πιέσει τους ηγέτες της Μιανμάρ να αποκαταστήσουν την ηρεμία στο δυτικό τμήμα της χώρας και να φέρουν τους ηθικούς αυτουργούς της εθνοτικής βίας ενώπιον της δικαιοσύνης. Μετά τη Μιανμάρ, ο Ομπάμα θα παρευρεθεί σε μια σύνοδο κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, προσπαθώντας να επανακαθορίσει την αμερικανική οικονομική ασφάλεια και τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κινέζικης επιρροής σε μια εποχή που η Αμερική προσπαθεί να αποδεσμευτεί από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η κατάσταση στη Γάζα, βέβαια, επισκιάζει την επίσκεψή του, όπως και ο «οικονομικός γκρεμός» που τον περιμένει στην πατρίδα.

Ο Ομπάμα, ο οποίος γεννήθηκε στη Χαβάη και πέρασε μέρος της νιότης του στην Ινδονησία, έχει αποκαλέσει τον εαυτό του τον πρώτο αμερικανό πρόεδρο «εξ Ειρηνικού».  Η Ουάσινγκτον βλέπει την Ταϊλάνδη ως βασικό σύμμαχο για την προώθηση του «ασιατικού άξονα». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ομπάμα, η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλούκ Σιναουάτρα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουν σε περαιτέρω συνομιλίες για τις καλύτερες εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες, στο πλαίσιο της συνεργασίας στις δύο πλευρές του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), ένα Σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών που συνδέει την Αμερική με την Ασία. Στο ταξίδι του συνοδεύεται από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Reuters

 Πυθία 

Keywords
Τυχαία Θέματα