Μηχανισμό προπαγάνδας στην Ελλάδα “στήνουν” οι Γερμανοί

Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς επί το έργον

Η γερμανική επικυριαρχία σφραγίζεται πλέον και με την επιστροφή και εγκαθίδρυση στη χώρα μας των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που ήρθαν ξανά για ειδική αποστολή.

Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται τι θέλουν ξαφνικά, εν μέσω κρίσης, τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μια κίνηση ελαφρά την καρδία, ούτε ξαφνικά αποφασίστηκε.

Απλά, το Γερμανικό Κράτος θέλησε με έξοδα του γερμανικού λαού να στείλει στην Ελλάδα,

και μάλιστα με έξτρα χρηματοδότηση, τα ιδρύματα αυτά. Υπάρχουν δυο σχολές που συγκρούονται για το εάν είναι καλή ή όχι η παρουσία τους στην Ελλάδα.

Άλλοι λένε ότι είναι έγκριτοι φορείς κοινωνικής έρευνας και ανάλυσης και οι εκθέσεις, οι δημοσιεύσεις, οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις τους αποτελούν σημαντικά γεγονότα στον εκάστοτε πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν και όχι μόνο.

Κατά τους ίδιους είναι λοιπόν, φορείς προώθησης πολιτικής ιδεολογίας και όχημα βελτίωσης της εικόνας των Γερμανών και της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλες σκέψεις, που προτάσσουν το επιχείρημα ότι τα ιδρύματα αυτά είναι Δούρειος Ίππος της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα με τους κατάλληλους στη χώρα μας εκπροσώπους, από το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Πριν από την άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, από τις αρχές του 2012 είχε δοθεί η εντολή με ειδικό κονδύλι του γερμανικού κράτους, να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα όλα τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα με τη σειρά.

Πρόκειται για το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στο χριστιανοδημοκρατικό CDU, και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ των σοσιαλδημοκρατών (SPD) που είχαν ιδρύσει και παλιότερα παραρτήματα στην Αθήνα, αλλά διέκοψαν για ένα διάστημα τη λειτουργία τους και τώρα, με το ειδικό αυτό κονδύλι, επανενεργοποιούνται.

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, των Πράσινων, διάλεξε για έδρα του τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, του φιλελεύθερου FDP, αποφάσισε να μην ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα, αλλά να συντονίζει τη δράση του στη χώρα με κέντρο τις Βρυξέλλες.

Για το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά, λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε η εκδήλωση εγκαινίων του Παραρτήματος Ελλάδας, στην οποία παρέστη εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Ρίξινγκερ του αριστερού γερμανικού κόμματος.

H ιστορία των πολιτικών γερμανικών ιδρυμάτων των κομμάτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Το πρώτο ίδρυμα που ιδρύθηκε ήταν το σοσιαλδημοκρατικό Φρίντριχ Έμπερτ τη δεκαετία του 1920 με βασικό στόχο την πολιτική εκπαίδευση στελεχών του κόμματος, την προώθηση των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών αλλά και επαφές με το εξωτερικό και τελευταίο ιδρύθηκε το Ρόζα Λούξεμπουργκ του Κόμματος της Αριστεράς αρχές του 1990.

Στόχος όλων, όπως λένε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, είναι τα ιδρύματα αυτά σε συνεννόηση με την ηγεσία του διπλωματικού σώματος, να προωθούν τη  συνεργασία ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το κράτος, να ενισχύσουν

Keywords
Τυχαία Θέματα