Όχι σε ένα νέο Ιράκ!

Σύμφωνα με τον Ron Paul, οι ίδιοι νεοσυντηρητικοί  (neocons) που το 2003 έπεισαν με τα ψέματά τους τον  George W. Bush να εισβάλλει στο Ιράκ, τώρα κάνουν το ίδιο σε σχέση με το Ιράν. Και πολλοί απ αυτούς τους πολεμοκάπηλους, είναι άτομα που απέφυγαν την επιστράτευση στον πόλεμο του Βιετνάμ, προτιμώντας κάποιοι άλλοι Αμερικανοί να κάνουν την βρώμικη δουλειά.

Με μόνη εξαίρεση

τον Ron Paul, που γνωρίζει πολύ καλά το ιστορικό των Αμερικανοϊρανικών σχέσεων, οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει την έχθρα τους απέναντι στους Ιρανούς αξιωματούχους, τους οποίους κατηγορούν για προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων.

Το ιρανικό καθεστώς αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι αναπτύσσει πυρηνική τεχνολογία για λόγους ενέργειας και ιατρικής εξέλιξης.

Οι επιτροπές επιθεώρησης της ΙΑΕΑ, που ελέγχουν την συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς συνθήκες περί μη διάδοσης των πυρηνικών, και που έχουν επισκεφτεί το Ιράν αρκετές φορές, παραμένουν καχύποπτες, αλλά δεν έχουν βρει καμία απόδειξη πως η Τεχεράνη σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Την ώρα που η Δύση, και πολλές αραβικές χώρες της περιοχής του Κόλπου καταδικάζουν τις προσπάθειες του Ιράν, το Ισραήλ διατηρεί περίπου 200 ετοιμοπόλεμα πυρηνικά όπλα, αρνούμενο να υπογράψει την συνθήκη μη διάδοσης, αποφεύγοντας έτσι τις επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Ehud Barak, οι Ιρανοί θέλουν πυρηνικά όπλα επειδή «…δεν το κάνουν μόνο εξαιτίας του Ισραήλ… έχουν μια ιστορία 4.000 ετών. Κοιτάνε γύρω τους, και βλέπουν μια πυρηνική Ινδία, μια πυρηνική Κίνα, ένα πυρηνικό Πακιστάν, μια πυρηνική Β. Κορέα, και ας μη ξεχνάμε τη Ρωσία…».

Το ιρανικό καθεστώς, που έχει ένα ΑΕΠ μικρότερο κι από αυτό της Μασαχουσέτης, είναι τρομοκρατημένο. Περικλείεται από πανίσχυρους αντίπαλους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Bush το έχει χαρακτηρίσει ως μέλος του «άξονα του κακού», μαζί με το Ιράκ, και την Β. Κορέα. Και η Τεχεράνη γνωρίζει πολύ καλά τι σήμαινε αυτός ο χαρακτηρισμός για την τύχη του Ιράκ.

Παράλληλα, γνωρίζει ότι η Β. Κορέα γλίτωσε μέχρι σήμερα από μια επίθεση, επειδή ακριβώς κατάφερε και έκανε δοκιμές πυρηνικών βομβών.

Οι Ιρανοί επίσης θυμούνται πως οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τον δημοφιλή εκλεγμένο πρωθυπουργό Mohammad Mosaddegh το 1953, τοποθετώντας στη θέση του τον δικτατορικό Σάχη, που κυβέρνησε τυραννικά την χώρα επί 27 χρόνια.

Πρόσφατα, το Ιράν υφίσταται ηλεκτρονικό σαμποτάζ, παραβιάσεις του εναέριου χώρου του, δολοφονίες επιστημόνων, και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πυραυλικών του εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, δεν κάνουν και ιδιαίτερες προσπάθειες για να κρύψουν αυτόν τον μυστικό πόλεμο.

Το 2004, ο Ισραηλινός ιστορικός Martin van Creveld είπε: «οι Ιρανοί απειλούνται, και άρα θα ήταν τρελοί αν δεν προσπαθούσαν να αποκτήσουν πυρηνικά…πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ένα πυρηνικό Ιράν…το Ισραήλ δεν κινδυνεύει, μπορεί να αντεπεξέλθει… εξάλλου, χάρη στην ιρανική απ

Keywords
Τυχαία Θέματα