Οι διεργασίες για νέο κόμμα σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ο…Μόσιαλος

11:16 4/7/2012 - Πηγή: Antinews

Πρόσφατα γράφαμε για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ΠΑΣΟΚ και αφορούν στην ευρύτερη διαδικασία ανακατάταξης στον κεντροαριστερό χώρο.

Το άρθρο για την οικοδόμηση μιας νέα Ένωσης Κέντρου απέναντι στην ΕΔΑ του Τσίπρα είναι χαρακτηριστικό:  Νέα “Ένωση Κέντρου” εναντίον της νέας “ΕΔΑ” του Τσίπρα

Τα πρώτα δείγματα δεν

είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Φαίνεται πως αυτή η διαδικασία δεν έχει ιδεολογική πλατφόρμα, πολιτικό όραμα και κυρίως βασίζεται σε προσωποπαγείς στρατηγικές.

Κυρίως όμως δεν είναι ενθαρρυντικό για την ίδια την πορεία της χώρας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχει ήδη ξεκινήσει …από τα κάτω…μια μεγάλη και αέναη συζήτηση μεταξύ μεσαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν πρόσβαση στον Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να ζυμωθούν .

Άπειροι καφέδες στη Σκουφά και γύρω από την Ιπποκράτους, για το πώς πρέπει να είναι αυτό το νέο αντι-δεξιό τόξο αλλά και πως ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα «ΣΥΡΙΖΑ»..

Φίλοι που συμμετέχουν σε αυτές τις «διαβουλεύσεις» κάνουν λόγο για εικόνες που θυμίζουν τις άναρχες και χαοτικές συζητήσεις της μεταπολίτευσης, μόνο που αυτή τη φορά τα Εξάρχεια, έδωσαν τη θέση τους στο στα πιο sic στέκια του Κολωνακίου.

Κύριο σημείο σύγκλισης είναι πως αυτή η πολιτική συγκυρία διακυβέρνησης αποτελεί ένα καλό πείραμα προκειμένου και οι δύο να εντοπίσουν τη δυναμική του εγχειρήματος. Με άλλα λόγια η πράξη και συγκεκριμένα οι πολιτικές επιλογές στο πλαίσιο της κυβέρνησης, θα κρίνουν εάν και κατά πόσον υπάρξει κοινός τόπος συνεργασίας και συναίνεσης.

Βασικός άξονας είναι η ταυτόχρονη δημιουργία ενός αντι-σαμαρικού μετώπου σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής (μεταναστευτικό) αλλά και η οικοδόμησης ενός αναχώματος στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσον αφορά στη δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων. Για αυτό το λόγο αναμένεται οι θέσεις τους για τους δημοσίους υπαλλήλους-κυρίως στο κομμάτι των απολύσεων- να είναι πολύ πιο μετριοπαθείς, σε σχέση με την προεκλογική ρητορική τους.

Στο μεταξύ ο Ηλίας Μόσιαλος προχωράει την προσεχή Πέμπτη στην ίδρυση πολιτικής κίνησης στο χώρο αυτό. «Η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να είναι αμετάκλητη» αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει: «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας», προεξοφλεί ο πρώην Υπουργός.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Επικρατείας σημειώνει: “Το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός χώρος, με τις δομές και τις στρατηγικές που είχε μέχρι τώρα, έκλεισε τον κύκλο του. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεργασίες που αναπόφευκτα θα γίνουν για την σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας. Μια σύγκλιση που πρέπει να γίνει με συλλογικότητα και σοβαρό πρόγραμμα.

»Ο χώρος είναι κατακερματισμένος και οι αναπαλαιώσεις δεν πείθουν. Υπάρχουν βεβαία οι ηγετικές φιλοδοξίες πολλών στελεχών από πολλούς χώρους. Παρά ταύτα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί εκφράζουν λιγότερο από το 8% – 9% των ψηφοφόρων που είναι κάτω των 55 ετών“.

Για την κίνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα