Οι εκλογικές απώλειες του Πούτιν τον οδηγούν σε σοβιετικού τύπου συμπεριφορές

Ρώσοι στρατιώτες περιμένουν να ψηφίσουν

Το ρωσικό πολιτικό σύστημα, μια παρωδία δημοκρατίας που πολεμά τη διαφωνία και πνίγει τις ανεξάρτητες φωνές, γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτικό.

Αντιμέτωπος με μια απώλεια της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, ο Πούτιν αποφάσισε να τα βάλει με την μοναδική ανεξάρτητη οργάνωση της χώρας του που επιτηρεί την εκλογική διαδικασία. Έτσι, επανήλθε σε ψυχροπολεμικού τύπου ρητορικές, και άρχισε να θυμίζει τους άλλοτε τραμπουκισμούς του Κρεμλίνου.

Η πίεση που ασκείται στρέφεται κυρίως εναντίον της οργάνωσης

Golos (φωνή), μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και την Δύση. Ο Πούτιν την έχει χαρακτηρίσει ως «Ιούδα», ενώ η ομάδα δέχεται και διαρκείς επιθέσεις από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Μεσοβδόμαδα, η κυβέρνηση ξεκίνησε και μια επίσημη έρευνα της Golos, με αφορμή διαμαρτυρίες βουλευτών του Πούτιν, που παραπονιούνται για την επιτήρηση των εκλογών από πλευράς μιας οργάνωσης που χρηματοδοτείται από έξω, και που όπως λένε αποδεικνύει την παρέμβαση των ξένων στα εσωτερικά της χώρας.

Από την πλευρά της, η Golos ισχυρίζεται πως χρηματοδοτείται από τις οργανώσεις U.S. Agency for International Development, the National Endowment for Democracy, και  the National Democratic Institute, με αποτέλεσμα να είναι αμερόληπτη. Ήδη έχει συγκεντρώσει χιλιάδες (ηλεκτρονικά) παράπονα και καταγγελίες σχετικά με παραβάσεις της εκλογικής διαδικασίας, όπως π.χ. χρηματισμό από πλευράς πολιτικών, με αντάλλαγμα ψήφους.

Η επανεκλογή του Πούτιν τον επόμενο Μάρτιο μοιάζει βέβαιη, άσχετα αν μεγάλο μέρος των Ρώσων ψηφοφόρων αμφισβητεί την δημοκρατικότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Ο Πούτιν όμως δεν είναι από αυτούς που αρκούνται σε μια απλή νίκη, αν μπορεί να πετύχει έναν θρίαμβο, μέσω απειλών, πολιτικών χειραγωγήσεων, και τραμπουκισμών.

Αυτό λοιπόν κάνει με την βοήθεια του πιστού του προέδρου Dmitri Medvedev, που επίσης επανήλθε σε σοβιετικού τύπου ρητορική.

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως η χώρα του μπορεί να στρέψει τους πυραύλους της εναντίον των αμερικανικών αντιπυραυλικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, που έχουν στόχο την άμυνα εναντίον του Ιράν, εκτός και αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεχθεί τις ρωσικές απαιτήσεις. Παράλληλα απείλησε να αποχωρήσει από την νέα συνθήκη START, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως όλα αυτά τα σοβιετικού τύπου «τερτίπια» προορίζονται για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση και μόνο.

The Washington Post

http://www.washingtonpost.com/opinions/the-farce-of-russian-elections/2011/12/01/gIQAIzxtPO_story.html

Απόδοση: S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα