Οι Γάλλοι υπέρ του εθνικού κράτους κατά των Βρυξελλών

Η Ευρώπη πείθει λίγο, και ενθουσιάζει ακόμα λιγότερο

Το 56% των Γάλλων τίθεται υπέρ της ενίσχυσης των εθνικών θεσμών, ακόμα κι’ αν αυτό περιορίσει ή βλάψει τις δομές της ΕΕ, αναφέρει η LeMonde, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι Γάλλοι, ουσιαστικά, τίθενται υπέρ της “ενίσχυσης των κέντρων λήψης αποφάσεων εντός της χώρας τους” και λιγότερο υπέρ της ΕΕ.

Το εντυπωσιακό

είναι ότι τα μεγαλύτερα θετικά ποσοστά για αυτή τη θέση, δίδουν οι οπαδοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν (82%), και εκείνοι των αριστερών κομμάτων (60%). Όμως, σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά (54%) κινούνται οι οπαδοί του UMP του Σαρκοζί. Στη συνέχεια, ακολουθούν -με υψηλά ποσοστά πάντως- οι κεντρώοι του Φρανσουά Μπεϊρού (Δημοκρατικό Μέτωπο) και με ελάχιστη διαφορά οι σοσιαλιστές (50%). Κάπως χαμηλότερα, ακολουθούν οι Πράσινοι (46%). Τα τόσο υψηλά ποσοστά μεταξύ των οπαδών όλων των πολιτικών χώρων καταμαρτυρούν τις επιφυλάξεις -αν όχι αρνητικές απόψεις- των ψηφοφόρων, ενόψει των προεδρικών εκλογών, προς τις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί ότι η ερώτηση “θέλετε να ενισχυθούν οι θεσμοί της ΕΕ, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε περιορισμό των εθνικών κρατικών θεσμών”, συγκέντρωσε το 38%.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα στην ερώτηση εάν θα ήθελαν ο επόμενος πρόεδρος να ρίξει βάρος στην οικοδόμηση ενός γαλλο-γερμανικού άξονα. Μόνο  το 10% ετέθη υπέρ. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του UMP τάχθηκαν υπέρ μόνον σε ποσοστό 23%, ενώ οι σοσιαλιστές κατά 3% (!). Αντίθετα, οι Γάλλοι γενικότερα, σε ποσοστό 52% ετάχθησαν υπέρ μιας ευρωπαϊκής δυναμικής με βάση της συλλογικότητα, και ένας στους τρείς (35%) εξέφρασε την άποψη ότι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να υπερασπιστεί περισσότερο την εθνική ανεξαρτησία. Η Ευρώπη, καταλήγει η εφημερίδα, πείθει λίγο, και ενθουσιάζει ακόμα λιγότερο.

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας, Γάλλοι πολίτες ρωτήθηκαν και απάντησαν ως εξής:

Ποια είναι η καλύτερη λύση για την αποτελεσματική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του μέλλοντος;

-Ενίσχυση των εξουσιών του κράτους, έστω κι αν αυτό οδηγεί σε περιορισμό αυτών της Ευρώπης à 56%

-Ενίσχυση των εξουσιών της Ευρώπης, έστω κι αν αυτό οδηγεί σε περιορισμό αυτών του κράτους à 38%

-Δεν ξέρω/δεν απαντώ à 5%

-Να μην αλλάξει τίποτα à 1%.

Η αμφιθυμία των Γάλλων ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι τόσο παλιά όσο και η Συνθήκη της Ρώμης. Το γεγονός κατέδειξαν εδώ και είκοσι χρόνια, δύο δημοψηφίσματα: της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που ενέκρινε τη δημιουργία του Ευρώ το 1992 και αυτό της Συνταγματικής Συνθήκης, που απερρίφθη το 2005. Σε αυτό το βαλς δισταγμού προστέθηκε τώρα ένα είδος απογοήτευσης, ίσως και σκεπτικισμού για την Κοινοτική περιπέτεια.

Αυτό είναι το δίδαγμα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 2 και 3 Μαρτίου από την Ipsos-Logica Επιχειρηματικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για την εφημερίδα Le Monde, με την ευκαιρία του επερχόμενου συμποσίου, το Σάββατο 10 Μάρτη στο Παρίσι, με το Ευρωπαϊκό Κίνημα και την ένωση Eu

Keywords
Τυχαία Θέματα