Όλα δείχνουν ότι το δάνειο είναι πολύ κοντά

Να ήταν άραγε η δεινή προσωπική ήττα της Μέρκελ με την σημερινή παραίτηση του προέδρου της Γερμανίας και προσωπική της επιλογή;

Να ήταν η αντίδραση της Ευρώπης στα σχέδια των Γερμανών για απόλυτη κυριαρχία στη Γηραιά Ήπειρο; Συλλαλητήρια υπέρ της Ελλάδας διοργανώνονται, καμπάνιες ζητούν στήριξη της χώρας μας, μέχρι και η προτεσταντική Εκκλησία της Γερμανίας ζητά να δοθεί βοήθεια.

Να ήταν ότι στο εσωτερικό της Γερμανίας υποβόσκει μια πολύ σκληρή

κόντρα μεταξύ του στρατοπέδου Μέρκελ και του στρατοπέδου Σόιμπλε;

Η ουσία είναι ότι η Παρασκευή ήταν μια… καλή μέρα για την Ελλάδα, έπειτα από το άγριο ξύλο που έφαγε εδώ και πέντε ημέρες. Από τότε που ψηφίστηκε το Μνημόνιο μας έχουν ταράξει στις φάπες με το Σόιμπλε να είναι στην πρώτη γραμμή.

Οι αγορές, και κυρίως το Χρηματιστήριο με την εκρηκτική άνοδο 5% δείχνουν ότι η συμφωνία για το νέο δάνειο είναι πολύ κοντά.

Ενώ στο υπουργικό του Σαββάτου θα κλειδώσουν και τα τελευταία μέτρα. Δηλαδή περικοπές 12% στις συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ, ψαλίδι στα πολυτεκνικά επιδόματα, μείωση 100 εκατ. Των αμυντικών δαπανών, ταχύτερο ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια.

Και το κυριότερο, φαίνεται ότι έκλεισε και το θέμα με το ειδικό ταμείο που θα μπουν τα λεφτά του δανείου. Αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς ουσιαστικά η Ελλάδα θα πρέπει πλέον να ζει με όσα βγάζει και τα λεφτά θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δανείου. Και κάθε φορά που η χώρα μας δε θα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους θα απειλείται από εσωτερική στάση πληρωμών αφού λεφτά δε θα δίνονται για άλλους σκοπούς πέρα από την αποπληρωμή των δανείων.

Και κάθε φορά η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να παίρνει μέτρα για να πετύχει τους στόχους της.

Με όλα αυτά τα μέτρα κλειδωμένα, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να μην κλείσει η συμφωνία τη Δευτέρα.

Έτσι, αισιόδοξοι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μόντι.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Αγκελα Μέρκελ είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι της λόγω της αιφνίδιας παραίτησης του Γερμανού προέδρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης που διέρχεται η ευρωζώνη καθώς και το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.

Το Βερολίνο παραμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI και εργάζεται μόνον προς αυτή την κατεύθυνση, είχε δηλώσει νωρίτερα στην Deutsche Welle στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ανοησίες» τα περί δανείου γέφυρας προς την

Keywords
Τυχαία Θέματα