Ολάντ εναντίον Μέρκελ

Το χάσμα ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης κατέδειξε  ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (Le Monde, The Guardian, El Pais, Gazeta Wyborcza, La Stampa, Süddeutsche Zeitung). Ο Ολάντ προειδοποίησε για πρώτη φορά ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός που ωθείται από το Παρίσι και το Βερολίνο

θα μπορούσε να καθυστερήσει τον τρόπο επίλυσης της κρίσης του ευρώ, επιμένοντας σε μια υποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα της λιτότητας αλλά και στο θέμα της παράδοσης των εθνικών δυνάμεων στην αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο Ολάντ, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η Μέρκελ ήταν πολύ απασχολημένη με την εσωτερική πολιτική και άργησε να απαντήσει στην κρίση, απαίτησε από το Βερολίνο να αντιστρέψει την αντίθεσή του στις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, κάλεσε την ευρωζώνη να δράσει άμεσα για να μειώσει το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία, επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αδιαφόρησε για το ενδεχόμενο μιας ομοσπονδιακής ευρωζώνης ή πολιτικής ένωσης και απέρριψε ως αβάσιμη την ισχυρή κριτική των Γερμανών σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κρίση.

Τόνισε επίσης ότι οι εσωτερικές εκλογικές υποθέσεις των κρατών δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τις λύσεις για την ευρωπαϊκή κρίση. «Καταλαβαίνω» είπε «ότι η κυρία Μέρκελ είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και στις απαιτήσεις του κοινοβουλίου. Και το σέβομαι. Αλλά όλοι έχουμε τη δημόσια γνώμη μας. Κοινή μας ευθύνη είναι να προτάξουμε το ευρωπαϊκό συμφέρον». Και συνέχισε: «Ας σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι μόνο μια χώρα θα πληρώσει για τις άλλες. Είναι λάθος. Γνωρίζω την ευαισθησία των Γερμανών φίλων μας στο πρόβλημα της εποπτείας. Όποιος πληρώνει θα πρέπει να ελέγχει, όποιος πληρώνει θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις. Συμφωνώ. Αλλά η δημοσιονομική ένωση θα πρέπει να συμπληρωθεί από μια μερική αναδοχή των χρεών μέσω ευρωομολόγων».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της κρίσης». Επέμεινε ότι η «τραπεζική ένωση» πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Όσο για την Ελλάδα, είπε ότι η περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί «οριστικά» καθώς «η Ελλάδα έχει κάνει τόση προσπάθεια και θα πρέπει πλέον να είναι σίγουρη για την παραμονή της στην ευρωζώνη». Και τόνισε: «Προς το συμφέρον όλων, δεν μπορούμε να επιβάλουμε αέναη τιμωρία στις χώρες που έχουν ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες», είπε.

Κριτική άσκησε και στη Βρετανία. «Κάποιες χώρες δεν θέλουν να συμμετέχουν στην ευρωζώνη. Είναι επιλογή τους. Γιατί όμως πρέπει να έρχονται και να μας λένε πώς να λειτουργήσουμε την ευρωζώνη; Είναι μια αξίωση που ακούω αλλά δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην ανάγκη για συνοχή».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Γερμανία, δήλωσε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό των άλλων. «Η Γαλλία είναι η γέφυρα μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της Νότιας Ευρώπης. Αρνούμαι κάθε διαίρεση. Εάν η

Keywords
Τυχαία Θέματα