Παραδομένη στο έγκλημα η ελληνική κοινωνία

Την πιο μαύρη περίοδο όσο ποτέ άλλοτε στα χρονικά της εγκληματικότητας γνώρισε η Ελλάδα στη διετία 2010-11, παρά τα μεγάλα λόγια των εκάστοτε υπουργών Προστασίας του Πολίτη περί αντιεγκληματικής πολιτικής, που τελικά δεν ήταν τίποτε άλλο από πράσινες πομφόλυγες και «έπεα πτερόεντα».

Για πρώτη φορά ο πολίτης βρέθηκε τόσο πολύ απροστάτευτος και παραδομένος στο ανεξέλεγκτο έγκλημα, σε σημείο τέτοιο που ο φόβος να έχει γίνει βίωμά του, ακόμη και στις καθημερινές του συνήθειες, και σαν «άμυνα» – στο απόν κράτος- να αποφεύγει

να κυκλοφορεί στους δρόμους, ιδίως το βράδυ όπου ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας μετατρέπονται σε «Σόχο». To πρόβλημα, πλέον, το ομολογούν και οι ίδιοι οι ιθύνοντες, με πρώτο και καλύτερο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που μόλις πριν από τρεις ημέρες αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι το κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει, πια καθώς έχει παραδοθεί στους μετανάστες, στην ανομία και το έγκλημα.

Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα κατά αποκλειστικότητα ο «Τύπος της Κυριακής» και που βρίσκονται καταχωνιασμένα στα συρτάρια της Κατεχάκη πιστοποιούν τραγικά το πρόβλημα.

- Κάθε ώρα διαπράττονται 11 κλοπές και διαρρήξεις!

- Κάθε μία ώρα γίνεται και από μια ένοπλη ληστεία!

- Κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του.

Ιδιαίτερα στις ανθρωποκτονίες, αυτές τουλάχιστον που έγιναν με κίνητρο τη ληστεία αυξήθηκαν σε ποσοστό 87% και τα περισσότερα θύματα στα αστικά κέντρα ή στα χωριά της επαρχίας ήταν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένα άτομα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες «κοστολόγησαν» την ανθρώπινη ζωή μόλις λίγα ευρώ. Η αύξηση στις ανθρωποκτονίες με πρόθεση τη ληστεία, όπως σημειώνουν αξιωματικοί -και αυτό σηματοδοτεί μία άλλη σοβαρή πτυχή- είναι αποτέλεσμα μια αλλαγής συμπεριφοράς των δραστών, οι οποίοι δεν διστάζουν να κάνουν χρήση ακόμη και πολεμικών όπλων (καλάσνικοφ), προκειμένου να αφαιρέσουν και μικρά ποσά ή αντικείμενα. Δείχνουν, όπως λένε, να απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή και χρησιμοποιούν άσκοπη και υπέρμετρη βία ακόμη και εναντίον υπέργηρων ανθρώπων. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση (πριν από δύο εβδομάδες) της 75χρονης στα Εξαμίλια Κορινθίας, όπου οι δράστες τη στραγγάλισαν για της αποσπάσουν τις λιγοστές οικονομίες της.

Όμως και οι άλλοι δείκτες του εγκλήματος προκαλούν σοκ. Οι ένοπλες ληστείες στα σπίτια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ολόκληρη την επικράτεια αυξήθηκαν κατά 111,57%! Στα καταστήματα κατά 35%. Στα περίπτερα κατά 41,86%. Το ίδιο ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά στις κλοπές και τις διαρρήξεις, όπου σε επιμέρους κατηγορίες η αύξηση ανέρχεται σε χιλιάδες. Για παράδειγμα: οι κλοπές και διαρρήξεις σε καταστήματα το 2011 ήταν κατά 1.330 περισσότερες από το 2010, ήτοι ποσοστό 11.42%. Οι διαρρήξεις στα σπίτια ήταν 2.988 περισσότερες (12,14%), ενώ η αύξηση στις αρπαγές (κλοπές) τσαντών ανέρχεται σε 15,55 τοις εκατό.

«Κόκκινο»… χτυπούν οι δείκτες και στις υπόλοιπες κατηγορίες του εγκλήματος. Σε ολόκληρη την επικράτεια, σ

Keywords
Τυχαία Θέματα