Πώς ένας 15χρονος Αιγύπτιος κατέλαβε Διαδικτυακά το Ισραήλ

Την περασμένη εβδομάδα, όταν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας απείλησαν να κλείσουν το Διαδίκτυο στη Γάζα, ο Nour Haridy είχε ένα εφεδρικό σχέδιο. Έτσι, ο 15χρονος μαθητής Λυκείου από το Κάιρο πήγε στο Twitter και ζήτησε στα αραβικά και στα αγγλικά βοήθεια σχετικά με το πώς οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν να πάρουν πίσω τη σύνδεση σε περίπτωση διακοπής. Το τι συνέβη στη συνέχεια δείχνει την λεπτή γραμμή μεταξύ του λεγόμενου κυβερνο-ακτιβισμού -ή τη χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και του Διαδικτύου στον πόλεμο

της πληροφορίας-  και του hacking, της παράνομης τέχνης του να «σπας» ιστοσελίδες, λογαριασμούς e-mail και άλλες διαδικτυακές περιοχές για το κέρδος, τη διασκέδαση, ή μια πολιτική αιτία.

Ο Haridy λέει ότι πήρε πολλές απαντήσεις στο Twitter, αλλά η πιο πολλά υποσχόμενη ήταν από κάποιους που είπαν ότι είχαν σχέσεις με τους Anonymous, μια ομάδα ακτιβιστών χάκερ που επιτέθηκε περίφημα τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και των εταιρειών που έκρινε εχθρούς του WikiLeaks, όπως η MasterCard και η Amazon.Ο Haridy σύντομα βρέθηκε να μιλά τους Anonymous μέσω ενός Internet Relay Chat στη Γάζα, ενός ασφαλούς τρόπου επικοινωνίας που προτιμούν οι χάκερς, οι ακτιβιστές και οι παίκτες. Σε εκείνες τις πρώτες συζητήσεις, λέει  ο Haridy, οι χάκερς των Anonymous συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα σχέδιο βήμα προς βήμα  για να συνδεθεί είτε μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης είτε με άλλα μέσα σε περίπτωση που έπεφτε το Διαδίκτυο. Οι οδηγίες αυτές ενσωματώθηκαν σε ένα δικτυακό τόπο που δημιούργησαν ο  Haridy και άλλοι ακτιβιστές, το Vox Palestine, για τη διάδοση πληροφοριών για τους κατοίκους της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Μας βοήθησαν πολύ» δήλωσε ο Haridy σε συνέντευξή του. «Χωρίς τους Anonymous δεν θα είχαμε φθάσει στην επιφάνεια». Οι προσπάθειες για να πλησιάσουν τους Anonymous ήταν ανεπιτυχείς.

Αλλά ενώ ο Haridy έβαζε τις τελευταίες πινελιές στην ιστοσελίδα Vox Palestine, οι Anonymous σχεδίαζαν τη δική τους αντεπίθεση που είχαν βαπτίσει # OpIsrael. Σε μήνυμα στο YouTube στις 17 Νοεμβρίου, ένας άνδρας από την ομάδα με τη μάσκα του Γκάι Φοκς διάβασε ένα προειδοποιητικό μήνυμα: «το Ισραήλ, ο άγγελος του θανάτου έχει κληθεί στον κυβερνοχώρο σας». Το μήνυμα υποστήριζε ότι η ομάδα είχε ήδη αλλοιώσει 10.000 ιστοσελίδες του Ισραήλ, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τον αριθμό αυτό.

Ο Haridy θεωρεί ότι αυτά που κάνουν οι Anonymous «είναι απαραίτητα», αλλά λέει ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν είχαν καμία σχέση με τις επιθέσεις των Anonymous. Πράγματι, το IRC στη Γάζα έχει έναν κανόνα προτρέποντας τους συμμετέχοντες να μην συζητήσουν «επιθέσεις DDOS» ή hacks που απενεργοποιούν μια ιστοσελίδα,  κατακλύζοντάς την με αιτήματα για πληροφορίες.

Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού αρνήθηκε να συζητήσει τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισραηλινών ιστοσελίδων ή τις κυβερνο-επιχειρήσεις του Ισραήλ στον πόλεμο. Τη Δευτέρα, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Όρεν, δήλωσε ότι το Ισρα

Keywords
Τυχαία Θέματα