Πράσινο φως για τα 43,7 δισ. ευρώ και… καμπανάκι

«Ναι» στην εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ λέει το νέο προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει όμως και τη σαφή επισήμανση ότι, για να περιοριστεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 θα χρειαστούν και νέα –μη προσδιορισμένα για την ώρα– μέτρα, πέραν όσων συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup. Επιπλέον, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η μετάθεση

της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με μεγάλο όγκο χρεών που πρέπει να εξοφληθούν μετά το 2022, γεγονός που πιθανώς να δυσχεράνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Το προσχέδιο έχει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου και ενσωματώνει τόσο τις προβλέψεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των οικονομικών όλων των φορέων του Δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών όσο και ορισμένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους. Τα κυριότερα σημεία συνοψίζονται στα εξής:

1. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα στη διάρκεια της χρονιάς σε βάρος όλων των φορέων που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.

2. Επιβεβαιώνεται ότι οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους θα εφαρμοστούν «με το σταγονόμετρο», ανάλογα με την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των προβλέψεων του αναθεωρημένου Μνημονίου ακόμα και μετά το 2016. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν από την Τρόικα.

3. Εγκαταλείπεται οριστικά η πρόβλεψη να μειωθούν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η αλλαγή αυτή περιορίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά 9 δισ. την περίοδο 2012-2014.

4. Αναβάλλεται η δημιουργία ταμειακού αποθεματικού 5 δισ. ευρώ και επί του παρόντος (2012-2014) θα υπάρξει αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Ακόμη, διευκρινίζεται ότι στο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων θα κληθούν να μετάσχουν και οι επενδυτές που δεν εντάχθηκαν στο «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου και οι οποίοι υπολογίζεται ότι κατέχουν ομόλογα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα επαναγοράς θα παρουσιαστεί πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα, η προσφορά προς τους ομολογιούχους θα διαρκέσει 5 ημέρες και το τίμημα είτε θα καθοριστεί σε συγκεκριμένο ύψος που θα παραμείνει σταθερό καθ’ όλη τη διαδικασία είτε θα τροποποιηθεί στην πορεία, ανάλογα με τη συμμετοχή. Επίσης, πιθανότατα δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα διαφοροποιείται για κάθε έκδοση ομολόγων.

Μάριος Ροζάκος, στον Ελεύθερο Τύπο 

Keywords
Τυχαία Θέματα