Σαμαράς: Η ΝΔ αποτελεί πλέον τη μόνη βιώσιμη πολιτική λύση

Το σχέδιο που εφαρμόζεται για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση έχει ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματικό, αναφέρει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και συμπληρώνει ότι «αποτελούμε πλέον (η ΝΔ) τη μόνη βιώσιμη πολιτική εναλλακτική λύση».

Στο

άρθρο του ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η αποτυχία του Μνημονίου «γίνεται αντιληπτή καθημερινά από τις όλο και μαζικότερες διαδηλώσεις και την εντεινόμενη κοινωνική αναταραχή».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

Πέρυσι, η Ελλάδα υπέγραψε ένα Μνημόνιο για να ξεκινήσει την πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική σύγκλιση.

Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, συμφώνησε πλήρως με το στόχο που είχε τεθεί για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Διαφωνήσαμε όμως με κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές του σχεδίου:

-       Ευθύς εξαρχής είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογηθεί υπερβολικά μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.

-       Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε τους πάντες ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ύφεση και λιγότερα κρατικά έσοδα, ότι θα συντηρούσε το έλλειμμα που παρέμενε υψηλό παρά τις προσπάθειες, ότι θα αύξανε ταχύτατα το χρέος και θα καθιστούσε το σχέδιο αναποτελεσματικό…

Αυτές ήταν οι βασικές μας επιφυλάξεις τον Μάιο του 2010.

Ποια είναι η κατάσταση ενάμιση χρόνο αργότερα;

Το 2011 αναμενόταν να μειωθεί το έλλειμμα του Κρατικού προϋπολογισμού  κατά 4%. Άντ’ αυτού αυξήθηκε κατά 15% το πρώτο εννεάμηνο!Τα καθαρά έσοδα του κράτους αναμενόταν να αυξηθούν κατά 8,5%. Άντ’ αυτού μειώθηκαν κατά 4% το πρώτο εννεάμηνο!Το ΑΕΠ αναμενόταν να μειωθεί κατά 3-3,5%. Άντ’ αυτού τώρα αναμένεται να μειωθεί κατά 5,5%, δηλαδή ύφεση σχεδόν διπλάσια από την αναμενόμενη!Σύμφωνα με το αρχικό Μνημόνιο, το συνολικό Χρέος αναμενόταν να αυξηθεί από το 127% του ΑΕΠ το 2009 στο 145% στο τέλος του 2011. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται  στο 162% του ΑΕΠ και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Συνολικά και σύμφωνα με το σχέδιο για το 2011, λήφθηκαν μέτρα (αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών) που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά μόνο 2%!

Από το Μάιο όμως του 2010, δεν επικρίναμε απλώς το σχέδιο. Υποβάλλαμε εναλλακτική πρόταση για δημοσιονομική εξυγίανση και προσαρμογή. Έχουμε ήδη διαμορφώσει:

Ένα ολοκληρωμένο τετραετές πρόγραμμα μείωσης του «δημοσιονομικού λίπους» που θα μειώσει το έλλειμμα κατά 2% του ΑΕΠ μας τον πρώτο χρόνο και κατά 8% τον τέταρτο.Μέτρα για την καταπολέμηση της ύφεσης.Μέτρα για τη δημιουργία εσόδων μέσω εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων.Διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.Καθώς και κεφαλαιοποίηση της ανενεργού ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που εκτιμάται ως ίσης αξίας με το συνολικό μας δημόσιο χρέος!

 Έχουμε επίσης ψηφίσει όλα τα Μέτρα με τα οποία συμφωνούμε, συμπεριλαμβανομένων   και των περισσότερων διαρθρωτικών αλλαγών.

Τον χρόνο που πέρασε, μάλιστα, η θετική μα

Keywords
Τυχαία Θέματα