Στην φάκα της “λίστας Λαγκαρντ” πιάστηκε ο Βενιζέλος

Να κληθούν για να καταθέσουν στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, για το σκάνδαλο –όπως εξελίσσεται η υπόθεση- της «λίστας Λαγκάρντ», οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου,

καθώς και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Σουρνάρας, ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων. Χτές στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου κατέθεσαν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, εμμέσως πλην σαφώς πέταξαν το μπαλάκι των ευθυνών στους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου. Ιδιαιτέρως, ο κ.Διώτης έκανε ειδική αναφορά και στον τότε πρωθυπουργό, κ.Γ.Παπανδρέου, για τον οποίον είπε ότι ο ίδιος ήταν ενήμερος για το θέμα με τις καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο κ.Καπελέρης, ο οποίος τοποθετήθηκε στο ΣΔΟΕ μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και παρέδωσε στον κ.Διώτη το Μάϊο του 2011, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Διαφάνειας, εκινείτο στο μήκος κύματος του  «δεν είδα, δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν θυμάμαι». Κάτι που έκανε τον βουλευτή της ΝΔ, κ.Μ.Κεφαλογιάννη, να πεί: «Συμφωνώ και εγώ με τη γνώμη των υπολοίπων βουλευτών ότι ο κ.Καπελέρης δεν ήρθε σήμερα εδώ με διάθεση να βοηθήσει. Περισσότερο ήρθε να συσκοτίσει παρά να ρίξει φως με τις απαντήσεις του».

Ως γνωστόν, στον κ.Καπελέρη είχε δώσει ο κ.Παπακωνσταντίνου, ανεπίστημα και χωρίς να έχουν καταγραφεί στα εισερχόμενα έγγραφα του ΣΔΟΕ, λίστα μόνον με 20, 27 ή 50 ονόματα, όπως λέγεται, από τα 1991 της «λίστας Φαλσιανί». Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου τον «κάρφωσε», λέγοντάς του: «Μα καλά, δεν σας απασχόλησε ότι μπορεί να γίνονταν αντικείμενο εκβιασμού;» Η ίδια βουλευτής επίσης, υπογράμμισε το γεγονός πως παρ’ότι ο κ.Καπελέρης παραχώρησε τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ στον κ.Διώτη, «παρέμεινε στη συνέχεια ως γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, άρα συνυπήρξε με τους Παπακωνσταντίνου και Διώτη».

Ο κ.Διώτης από τη μεριά του, «καρφώνοντας» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αφού εξήγησε ότι του είχε δώσει την περίφημη λίστα, την οποία του παρέδωσε προηγουμένως ο απελθών τότε υπουργός Οικονομικών, κ.Παπακωνσταντίνου, είπε για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση ο κ.Βενιζέλος και για το γεγονός ότι ουδεμία οδηγία του έδωσε για το πώς να χρησιμοποιήσει τη λίστα: «Δεν μπορώ να ξέρω πως σκέφτηκε ο κ.Βενιζέλος. Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα χειρίζεται κεντρικά η κυβέρνηση». Ο ίδιος ανέφερε ότι επανειλημμένως είχε θέσει το ζήτημα στον τότε υπουργό Οικονομικών, κ.Βενιζέλο: «Σε επόμενη συνάντηση με τον κ.Βενιζέλο, όταν του είχα πεί για το θέμα της λίστας που εκκρεμούσε, μου είχε πεί: “A… ναι. Αυτά που είναι έτσι…”. Και αυτό μου το είχε πεί έτσι παρεπιπτόντως». Ακόμα, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ.Π.Παυλόπουλου, «εάν ο κ.Βενιζέλος ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου σας έλεγε να προχωρούσατε στην έρευνα, θα το κάνατε;», ο κ.Διώτης απάντησε καταφατικά. Και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν είχα άλλη επιλογή. Και τώρα να γυρίζαμε πίσω τον χρόνο, το ίδιο θα έκανα. Θα το πήγαινα στον υπουργό».

Σε ερώτηση για ποιο

Keywords
Τυχαία Θέματα