Στο 10% το έλλειμμα του 2012

Χαμένες πήγαν οι θυσίες στις οποίες υποχρεώθηκαν οι Έλληνες πολίτες την περίοδο 2010-2012 για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Παρά την επιβολή πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, τα περισσότερα από τα οποία προέβλεπαν αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και κοινωνικών δαπανών, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν μειώθηκε σύμφωνα με τα όσα προέβλεπαν το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα

με τα διαρκώς αναθεωρούμενα Μνημόνια που συμφωνούσαν και υπέγραφαν κατά τη διάρκεια της «μαύρης τριετίας» 2010-2012.

Το… μαγείρεμα

Όπως αποκαλύπτουν στοιχεία-σοκ που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή:

1. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα της περιόδου 2010-2011 ήταν πολύ πιο υψηλά από αυτά που ισχυριζόταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε, ύστερα από νεότερες αναθεωρήσεις, στο 11,1% του ΑΕΠ, έναντι 9,4% του ΑΕΠ που είχε ισχυριστεί τον Νοέμβριο του 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (με το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011), 10,4% του ΑΕΠ που παραδέχθηκε ο ίδιος στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και 10,7% του ΑΕΠ που το είχε προσδιορίσει τον Οκτώβριο του 2012 η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το έλλειμμα του 2011 εκτοξεύτηκε στο 9,8% του ΑΕΠ, από 9,4% του ΑΕΠ που ισχυριζόταν τον Οκτώβριο του έτους εκείνου η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

2. Το έλλειμμα του 2012 ανήλθε στην πραγματικότητα στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή αυξήθηκε σε σύγκριση με το έλλειμμα του 2011 και ξαναγύρισε σε διψήφιο ποσοστό! Βασική αιτία για την εξέλιξη αυτή ήταν βεβαίως η εφάπαξ καταβολή μιας έκτακτης δαπάνης ύψους 7,734 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 για την υποστήριξη των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δαπάνη αυτή συμφωνήθηκε να καταγραφεί στο έλλειμμα αλλά να μη ληφθεί υπόψη από την τρόικα κατά την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Χωρίς τη δαπάνη των 7,734 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2012 εμφανίζεται μειωμένο στο 6% του ΑΕΠ! Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν παύει να είναι πλασματικό.

Υστέρηση εσόδων

Η τραγική κατάσταση των οικονομικών του ελληνικού κράτους αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2013, παρά τις λογιστικές αλχημείες που χρησιμοποιούνται για να «ωραιοποιηθεί» η όλη εικόνα. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού εμφανίζονται να υπερβαίνουν την πρόβλεψη κατά 158 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα υστερούν τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν καταβλήθηκαν οφειλόμενες επιστροφές φόρων ύψους 467 εκατ. ευρώ!

Ταυτόχρονα, οι πρωτογενείς δαπάνες «συμπιέστηκαν» σε επίπεδα 9% χαμηλότερα από το σχετικό στόχο, ενώ ταυτόχρονα δεν καταβλήθηκαν δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις συνολικού ύψους 671 εκατ. ευρώ! Έτσι ο Προϋπολογισμός εμφανίζεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ, που στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτο!

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα