Συνεχίζονται τα πάρε δώσε Μόσχας-Άγκυρας - Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις Δυτικές κυρώσεις

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σ.Λαβρόφ και Μ.Τσαβούσογλου. Είχε γίνει προ εβδομάδος συνάντησή τους στην Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ σήμερα ο Τούρκος υπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα. Στο ενδιάμεσο έχουν μεσολαβήσει και τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο.

Στην Αττάλεια, μάλιστα, η Τουρκία εμφανίστηκε προς τη Δύση και τη διεθνή κοινότητα ως «γεφυροποιός» για το Ουκρανικό, αφού επετεύχθη να συναντηθούν εκεί οι υπουργοί

Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Αττάλεια: "Καμία πρόοδος για μια εκεχειρία", σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

Χωρίς κυρώσεις

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίο «η Άγκυρα τηρεί μια εποικοδομητική προσέγγιση για την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν υιοθέτησε τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η Τουρκία, για μια ακόμη φορά, πατώντας σε δύο βάρκες και, δίχως να δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις από τη Δύση, προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη. Μένει να φανεί εάν η Αθήνα θα πιέσει τους Δυτικούς «συμμάχους», προκειμένου να εξαναγκαστεί και η Τουρκία να εφαρμόσει τις κυρώσεις. Και το 2014, οπότε προσαρτήστηκε η Κριμαία, η Τουρκία δεν εφάρμοσε τις κυρώσεις. Τότε, για ακόμα μια φορά, χαμένη βγήκε η ελληνική οικονομία. Πολύ περισσότερο από ότι άλλες οικονομίες χωρών - μελών της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι χτες η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βικτόρια Αμπραμτσένκο, αναφερόμενη στις Δυτικές κυρώσεις και τις εισαγωγές προϊόντων στη Ρωσία, είπε ότι «ο κόσμος δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η Ρωσία ανοίγει νέες αγορές και συνάπτει συμφωνίες με νέους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Τουρκία, την Ινδία, την Κίνα, τη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν», κ.ο.κ.

Τα Στενά

Εξίσου σημαντικό είναι ότι Μ.Τσαβούσογλου ανέφερε πως «η Άγκυρα επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στη Σύμβαση του Μοντρέ και θα συμμορφωθεί με τις διατάξεις της». Ως γνωστόν, η Τουρκία έως τώρα ανοιγοκλείνει τα Στενά, προσπαθώντας να μην δυσαρεστήσει ούτε το ΝΑΤΟ ούτε και τη Ρωσία.

Γι' αυτό, άλλωστε, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εκτιμούμε την υπεύθυνη προσέγγιση της Άγκυρας όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση του Μοντρέ».

Από τη μεριά του, ο Σεργκέϊ Λαβρόφ ανέφερε ότι στο «βασικό θέμα για μας, αυτό της Ουκρανίας, οι απόψεις μας (σ.σ. με την Τουρκία) δεν συμπίπτουν», αλλά «εκτιμούμε και τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τη θέση που πήρε η Τουρκία, προσπαθώντας να προσεγγίσει αντικειμενικά τα καθήκοντα που προκύπτουν από την τρέχουσα κρίση». Ως γνωστόν, η Τουρκία χαρακτηρίζει «εισβολή» την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά αρνείται να συνταχθεί με τις Δυτικές κυρώσεις και να τα «σπάσει» με την Άγκυρα.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε «ευγνώμων για τη βοήθεια της ρωσικής πλευράς, προκειμένου να απομακρυνθούν Τούρκοι πολίτες από την Ουκρανία». Είπε, ακόμα, ότι η Τουρκία «ζητά την έγκαιρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες «ανθρωπιστικές ανησυχίες» υπάρχουν.

Παιχνίδια Ρωσίας-Τουρκίας-Ουκρανίας με τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και στη μέση οι ομογενείς και ο Έλληνας πρόξενος

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα