Θα κάνουν πόλεμο οι ΗΠΑ και στο Ιράν;

 Την ώρα που οι σπίθες πλησιάζουν την πυριτιδαποθήκη των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, οι φήμες μιλάνε για πόλεμο.

Θα γίνει; Και αν ναι, ποιος είναι αυτός που τον θέλει;

Αν ψάξετε τις λέξεις  “Iran”, “USA” και “war” στο Google, θα βρείτε πάνω από 140 εκατομμύρια αποτελέσματα. Και ο περισσότερος κόσμος δεν αναρωτιέται για το αν, αλλά για το πότε θα γίνει αυτός ο πόλεμος.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές, ο πόλεμος είναι πολύ πιθανός.

Αν υποθέσουμε ότι αυτοί κάνουν λάθος, λόγω επαγγελματικής διαστροφής, τι άλλες ενδείξεις έχουμε;

Συνήθως, η πιο απλή εξήγηση είναι και η πιο πιθανή. Η λογική μας λέει να ακολουθήσουμε το χρώμα του χρήματος.

Τον Οκτώβριο του 2010, οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την Σ. Αραβία, να την προμηθεύσουν με βόμβες, αεροσκάφη F-15 , ελικόπτερα  Black Hawk και Apache, πυραύλους Patriot-2, και πολεμικά σκάφη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης όπλων στην αμερικανική ιστορία. Ένα πακέτο αξίας $67 δισ!

Τον Νοέμβριο του 2010, η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προμήθευσαν τα ΗΑΕ με χιλιάδες εξελιγμένες βόμβες διασποράς, σε μια προσπάθεια να κτισθεί  ένα αντί-ιρανικό μέτωπο στην περιοχή.

Τώρα, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να πουλήσει πυραύλους Stinger στο Ομάν, και πυραύλους Patriot στο Κουβέιτ. Παράλληλα, υπάρχει σε εξέλιξη μια συμφωνία πώλησης όπλων στο Μπαχρέιν, ύψους $53 δισ, η οποία όμως καθυστερεί λόγω διεθνών αντιδράσεων από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα αυτά τα κράτη, στα οποία η Αμερική πουλάει εξελιγμένα όπλα, είναι γείτονες του Ιράν. Και δεν μιλάμε μόνο για όπλα. Η Αμερική διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ, στο Κουβέιτ, στο Ομάν, και στο Μπαχρέιν. Και αν η Αμερική ζητήσει την βοήθεια του ΝΑΤΟ, υπάρχει η πρόθυμη για όλα Τουρκία, η οποία εκτός του ότι βολεύει γεωγραφικά, διαθέτει αρκετά αμερικανικά πυρηνικά όπλα, όπως βόμβες Β61.

Από το 2005, ο τότε επικεφαλής της CIA Porter Goss, επισκεπτόμενος την Άγκυρα, είχε ζητήσει την πολιτική και στρατιωτική της βοήθεια για τυχόν αεροπορικές επιδρομές επί ιρανικών πυρηνικών και άλλων στόχων.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, η Αμερική και το Ισραήλ έχουν ετοιμάσει πάμπολλα στρατιωτικά σχέδια (war games) με επίκεντρο μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν. Σύμφωνα με τον Michel Chossudovsky του Centre for Research on Globalization, αυτά τα σχέδια ανάγονται στη δεκαετία του 1990. Και το ίδιο κάνουν και οι Ιρανοί, οι οποίοι διαθέτουν αμυντικούς πυραύλους S-300, και έναν ισχυρό στρατό, που θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο έδαφος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Ιράν μπορεί να κινητοποιήσει άμεσα, έως και 2 εκατομμύρια στρατιώτες.

Όλες λοιπόν οι ενδείξεις, θέλουν την Αμερική να είναι έτοιμη να χτυπήσει. Πότε όμως;

Όπως λέει ο Ρώσος εκδότης του περιοδικού National Defense Igor Korotchenko, αν η Αμερική συνεχίσει τις κυρώσεις, και το Ιράν προχωρήσει σε αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, όλα είναι πιθανά, «η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε αφορμή της δοθεί, για να πετύχει την διεθνή στήριξη…».

Και με τα πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα