Θα τους καταδιώκει μονίμως ο “Τιτανικός”!

Η χθεσινή κατάθεση του κ. Προβόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα μπορεί στην «ούγια» να έγραφε «κεντρικός τραπεζίτης», όμως για όσους θέλουν να τη διαβάσουν προσεκτικά «έκαψε» το ΠΑΣΟΚ και τους πράσινους μύθους που επί χρόνια θέλησε να καλλιεργήσει για το «λεφτά υπάρχουν» και το «δεν ξέραμε την κατάσταση της οικονομίας».

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν εξ αρχής απόλυτα σαφής: «Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό

Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της Λούκας Κατσέλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο του 10%». Ενημέρωση που, όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, την έκανε στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και ως πρωθυπουργό την Τρίτη μετά τις εκλογές και μάλιστα επικαιροποιημένη με τα νεότερα στοιχεία, καθώς «είχε προστεθεί ένας μήνας».

Ο κ. Προβόπουλος, μάλιστα, θέλησε να «βγάλει» τις «μάσκες» σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είχε ποτέ προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές για την εκτίναξη του ελλείμματος ανασύροντας την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος του 2009, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο και έδειξε στους βουλευτές πως από τότε σημείωνε στη σελίδα 123 ότι «το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διπλασιάσθηκε και έφτασε στα 23,7 εκατομμύρια ευρώ ή 9,9% του ΑΕΠ».

Καταλυτική όμως ήταν η απάντηση του κ. Προβόπουλου όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να μην είχε κλείσει ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές και να μην είχαμε οδηγηθεί στο Μνημόνιο, εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάβει αμέσως μέτρα.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος απάντησε πως «ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία μέτρα και φιλόδοξα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι που δεν έγινε». Πρόσθεσε δε ότι «μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαβαίνουμε τα χειρότερα».

Οι εργασίες της εξεταστικής δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα, αλλά το προσωρινό συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο:  Η πρεμούρα που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ  για το άρον άρον στήσιμο της επιτροπής πριν από τις εκλογές, με σκοπό να αθωώσει τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, εξελίσσεται σε μπούμερανγκ. Από τις συγκλονιστικές καταγγελίες τόσο του κ. Προβόπουλου, όσο και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ανωτάτου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, τοποθετημένου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ελληνικός λαός είναι σε θέση πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς ο τέως πρωθυπουργός και ο τότε «τσάρος» του μεθόδευσαν την έξοδο της Ελλάδας από τις αγορές και την οδήγησαν στο Μνημόνιο και τα «νύχια» του ΔΝΤ. Από τις απαράδεκτες δηλώσεις περί «Τιτανικού» και «διεφθαρμέν

Keywords
Τυχαία Θέματα