Θα ξαναγίνει μουσουλμανικό τέμενος η Αγία Σοφία;

13:02 5/9/2013 - Πηγή: Antinews

Μία δήλωση η οποία επικρίνει την ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί παρουσίασε το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπως αναφέρει η Ηurriyet, η δήλωση ανέφερε ότι υπήρχε η πιθανότητα η «εκκλησία που έγινε τζαμί, που έγινε μουσείο» στην Κωνσταντινούπολη, να μετατραπεί και πάλι σε τζαμί, όπως συνέβη σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις εκκλησιών της Αγίας Σοφίας, στη Νίκαι και την Τραπεζούντα.
«Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι ορισμένες ομάδες προσπαθούν να καλλιεργήσουν στη λαϊκή γνώμη την αντίληψη ότι η Αγία Σοφία

της Κωνσταντινούπολης, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί», αναφέρει η δήλωση. Υπενθυμίζει επίσης ότι ένας Τούρκος πολίτης είχε υποβάλει αίτηση πριν από λίγους μήνες στην Εθνοσυνέλευση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέκρινε επίσης ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό των Τουρκικών Αερογραμμών SkyLife τον Αύγουστο του 2013, το οποίο είχε τίτλο, «Αγία Σοφία: Το τζαμί των Σουλτάνων» και το οποίο ανέφερε το ενδεχόμενο να αποκτήσει ξανά το μουσείο την «πνευματική αύρα» που είχε όταν λειτουργούσε ως τζαμί. Η δήλωση ανέφερε ακόμη ότι το άρθρο παρουσίαζε την ιστορία από μια μονόπλευρη άποψη και ότι δεν ήταν αποδεκτό. «Η επιλεκτική παρουσίαση της αληθινής ιστορίας της Εκκλησίας, μιας ιστορίας που μεταμόρφωσε έθνη και πολιτισμούς, είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

http://www.hurriyetdailynews.com/hagia-sophia-mosque-conversion-under-fire.aspx?pageID=238&nID=53859&NewsCatID=341

Keywords
Τυχαία Θέματα