Θυμήθηκαν παραμονές εκλογών όσα έλεγε ο Σαμαράς εδώ και δυο χρόνια

Με κάθε τρόπο, ακόμη και με ξεκάθαρη παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, Ευρώπη και ΔΝΤ προσπάθησαν αρχικά να αποτρέψουν τις εκλογές και στη συνέχεια, με συνεχείς δηλώσεις, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση. Κοινοτικοί αξιωματούχοι αλλά και η Κ. Λαγκάρντ, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν δεν παραλείπουν να μας προειδοποιήσουν για τις απαιτήσεις τους. Προφανώς έτσι πιστεύουν ότι ο κόσμος θα επηρεαστεί, θα ξεχάσει εύκολα και θα αποδεχθεί λύσεις

τύπου… Παπαδήμου. Συγκυβερνήσεις ευκαιριακές και θνησιγενείς.

Στη μάχη για να «αναστήσουν» τους πρόθυμους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βλέπουν σωτηρία μόνο μέσω συγκυβερνήσεων, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών έχουν αρχίσει να ξαναζεσταίνουν τη «σούπα» των αναπτυξιακών μέτρων. Ό,τι τους έλεγε δηλαδή τόσο καιρό ο Σαμαράς, αποφασίζουν να το υλοποιήσουν προεκλογικά.

Στόχος να… ρέει το χρήμα τις επόμενες εβδομάδες, είναι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η πρόθεση των Βρυξελλών. Θα προσπαθήσουν να επανακκινήσουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου ανάπτυξης, ενός είδους σχεδίου Μάρσαλ δηλαδή. Την Τρίτη ο Χ. Μπαρόζο θα δώσει συνέντευξη τύπου με στόχο να δώσει τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση 14,5 από τα 22,5 δις του ΕΣΠΑ, αυτού που δεν έχουν καταφέρει να απορροφήσουν δύο χρόνια τώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παράλληλα, θα δώσει τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των δύο Ταμείων Εγγυοδοσίας, ένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι ένα για τα έργα υποδομών, τους μπλοκαρισμένους οδικούς άξονες στην ουσία. Τα δάνεια που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες θα έλθει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, για να συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Γενικότερος στόχος να δοθούν άμεσα επιδοτήσεις και δάνεια άνω των 6 δις για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Ο στόχος είναι προφανής: Μέσα στην προεκλογική περίοδο να παίξουν το χαρτί της ανάπτυξης, να δοθεί στους Έλληνες η ελπίδα ότι θα βγουν από το αδιέξοδο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Βενιζέλος μιλά για ευκαιρίες, για μνημόνιο ανάπτυξης και άλλα τέτοια. Αυτό είναι το μόνο του όπλο για να πείσει τον κόσμο να τον ψηφίσει. Από φρούδες ελπίδες και επικοινωνιακά κόλπα άλλο τίποτε. Με το «λεφτά υπάρχουν» εξελέγησαν άλλωστε.

Να θυμίσουμε απλώς ότι ο Αντ. Σαμαράς από το Ζάππειο 1 ακόμη μιλούσε για Ανάπτυξη, την ώρα που οι άλλοι μιλούσαν για καταστροφή. Εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι ώρα για κριτική αφού προέχει το μέλλον της πατρίδας. Κι αν στο ΠΑΣΟΚ επιχειρήσουν να παίξουν το παιχνίδι της επικοινωνίας που τόσο καλά γνωρίζουν, θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι. Μαυρογυαλούρους έχουμε ξαναδεί και το όποιο σχέδιο ανάπτυξης άλλωστε δεν έχει κομματικό χρώμα.

Είναι, από την άλλη, η ευκαιρία της Νέας Δημοκρατίας. Με σωστές επιλογές προσώπων και πρακτικών μπορεί να κάνει δική της σημαία διακυβέρνησης την ανάπτυξη της χώρας. Η ανασυγκρότηση μιας διαλυμένης από τα Μνημόνια Ελλάδας είναι το καλύτερο ό

Keywords
Τυχαία Θέματα