Το επικίνδυνο χάσμα ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Η σύνοδος των Ευρωπαίων ναυάγησε, το ίδιο και η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Η αντιπαράθεση όμως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη.
Τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ χαρακτηρίζονται από μαμούθ διασώσεις και αντιπαραθέσεις για το μέλλον του μπλοκ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει γίνει master στην υποβάθμιση των διαφορών. Την Τετάρτη το πρωί, μετά τις συνομιλίες για την Ελλάδα που κατέληξαν τελικά σε αδιέξοδο, παρουσίασε και πάλι το ταλέντο  του.

«Επειδή οι ερωτήσεις είναι τόσο περίπλοκες, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε» δήλωσε ο Σόιμπλε μετά από μια 12-ωρη μαραθώνια σύσκεψη. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν διάφορες επιλογές. Αυτό που δεν είπε είναι ότι ο πυρήνας της συζήτησης είναι αρκετά απλός – και αναδεικνύει  το σοβαρό και δυνητικά επικίνδυνο χάσμα που έχει ανοίξει μεταξύ της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού  Ταμείου. Και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να δουν το συνολικό χρέος στην Ελλάδα να συρρικνώνεται σε ένα επίπεδο που η Αθήνα θα μπορεί να επωμιστεί μόνη της. Αλλά ενώ το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να φτάσουν εκεί είναι με άλλη μια μερική ελληνική χρεοκοπία, οι ηγέτες της ευρωζώνης, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί, θα ήθελαν να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο με κάθε κόστος.

Με την Ελλάδα να έχει κερδίσει πρόσφατα δύο επιπλέον χρόνια για να φτάσει τους στόχους του προϋπολογισμού της για τη μείωση του ελλείμματος, η συζήτηση επικεντρώνεται τώρα στη συνολική μείωση του χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Αθήνα πρέπει να μειώσει το φορτίο του χρέους της από το σημερινό επίπεδο του περίπου 170% του ΑΕΠ σε 120% ως το 2020. Με βάση τα μέτρα που ισχύουν σήμερα και τις τρέχουσες προβλέψεις ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία – σε συνδυασμό με τη διετή καθυστέρηση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού – ο στόχος είναι πιθανόν απρόσιτος. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Γερμανία και άλλοι πιστωτές συγχωρούν ένα μέρος του χρέους στην Ελλάδα.
Μια τέτοια κίνηση, όμως, είναι ανάθεμα στο Βερολίνο. Πράγματι, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ τόνισε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο κούρεμα του χρέους.  Ο Norbert Barthle, βουλευτής του CDU εκπρόσωπος προϋπολογισμού του κόμματος στη γερμανική βουλή, είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «ελπίζει πολύ» πως η Γερμανία μπορεί να αποκρούσει ένα κούρεμα του χρέους. Μια μερική αθέτηση, είπε, «θα ήταν ένα μοιραίο μήνυμα προς την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και ίσως ακόμη και την Ισπανία». Οι χώρες αυτές, πρόσθεσε, αμέσως θα αναρωτηθούν αμέσως γιατί πρέπει να υιοθετήσουν επώδυνα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.
«Κοντά στο αποτέλεσμα»
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε ανάμεσα στους υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την Τρίτη το βράδυ, τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα θα οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους σε 144% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και σε 133% από το 2022. «Για να μειωθεί το χρέος περαιτέρω, κάποιος πρέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα