Το κινεζικό καθεστώς, φοβάται τον … Μάο!

Το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, άρχισε τις διώξεις εναντίον όλων αυτών, που όχι μόνο νοσταλγούν, αλλά συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ιδεολογία του ιδρυτή του κόμματος, δηλαδή του Μάο Τσε Τουνγκ!

Η πρόσφατη απόλυση του κομματικού ηγέτη της περιοχής Chongqing, Bo Xilai, που ξεκίνησε μια επανασύσταση της μαοϊκής σκέψης, ακολουθήθηκε λίγο αργότερα από το κλείσιμο ιστοσελίδων που προωθούσαν τραγούδια και ύμνους της εποχής του Μάο, και που αναρτούσαν ακροαριστερής αντίληψης και φιλοσοφίας άρθρα.

Στην Chongqing μάλιστα, απαγορεύτηκε η μουσική σε ένα πάρκο στο οποίο σύχναζαν συνταξιούχοι,

οι οποίοι συνήθιζαν να σηκώνουν κομμουνιστικές σημαίες και να τραγουδούν παλιούς πατριωτικούς ύμνους.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η καθαίρεση του χαρισματικού Βο, και η καταστολή της επαναφερθείσας μαοϊκής ιδεολογίας, οφείλεται στην ανησυχία του καθεστώτος εξαιτίας της έντονης  αντίθεσης των παραδοσιακών αριστερών Κινέζων στην ιδιωτικοποίηση της οικονομίας, και στις δυτικού τύπου καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως λέει ένας ακτιβιστής, η κινεζική κυβέρνηση φοβάται περισσότερο τους αριστεριστές από ότι τους φιλοδυτικούς ακτιβιστές, επειδή αυτοί είναι που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις και στο άνοιγμα της οικονομίας.

online.wsj.com

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα