Το νέο και πιο…light σχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Το πιο καυτό θέμα των ημερών, την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, προσπαθεί να σβήσει η κυβέρνηση προτού αυτό γίνει φωτιά ή τσουνάμι που θα σαρώσει τα πάντα.

Η οργή ορισμένων βουλευτών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αποκλείει τον κίνδυνο ατυχήματος σε περίπτωση που πάει στη Βουλή μια ρύθμιση που δεν θα ικανοποιεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας» τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προχωρούν σε ορισμένες σημαντικές αλλαγές του

αρχικού σχεδίου για οριζόντια επαναφορά του καθεστώτος, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο για μια πιο… light εκδοχή της επαναφοράς των πλειστηριασμών, σε σχέση με όσα ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδα και εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για το περιεχόμενο του σχεδίου που θα παρουσιάσουν και θα θέσουν σε δημόσια διαβούλευση, λίγο πριν από το τέλος του 2013.

Ουσιαστικά θα μπουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για το καθεστώς της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς τα οποία είναι:

1. Το χρονικό διάστημα για το οποίο ένα ακίνητο βρίσκεται στην προστασία από τη διενέργεια πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι το καθεστώς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει από το 2008 με τις κυβερνήσεις να δίνουν κάθε χρόνο ετήσιες αναστολές. Έτσι, υπάρχουν ακίνητα που προστατεύονται από το 2008 και το 2009. Για αυτές τις δύο χρονιές το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 15.000 με 20.000 ακίνητα, τα οποία θα είναι ενδεχομένως και τα πρώτα που θα βγουν στο… σφυρί. Όπως σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, για να μπει ένα ακίνητο στο καθεστώς της προστασίας το 2008 με 2009, σημαίνει ότι ο κάτοχος του δεν πλήρωνε το δάνειο του για δύο με τρία χρόνια πριν από το 2008 ή το 2009. Τότε η οικονομία δεν ήταν σε κρίση.

2. Το ύψος της αντικειμενικής αξίας είναι ένα άλλο κριτήριο το οποίο θα καθοριστεί. Σήμερα το όριο είναι στα 200.000 ευρώ. Για την ακρίβεια προστατεύονται όλα τα ακίνητα από όλους τους δανειστές για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό στην ουσία είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζει το όριο αυτό να κατέβει στις 150.000 ή τις 120.000 ευρώ. Έτσι, με τη ρύθμιση αυτή προστατεύονται ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνες, δηλαδή σε γειτονιές όπου μένουν μικρομεσαίες εισοδηματικά τάξεις.

3. Το τρίτο κριτήριο αφορά στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου της κατοικίας. Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει ένας δανειολήπτης που έχει πάρει ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και έχει πληρώσει τις 80.000 ευρώ και άλλη εκείνος που πήρε το ίδιο ποσό αλλά έχει πληρώσει μόλις π.χ. 6.000 ευρώ σταματώντας την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων δόσεων.

4. Η τέταρτη κατηγορία θα περιλαμβάνει κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των πολύτεκνων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης δεν αποκλείεται να θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι χαμηλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα