Το ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται

Ότι κάποιοι (όχι λίγοι) προσπαθούν να διώξουν τον ΓΑΠ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι φανερό – και αναμενόμενο εδώ που τα λέμε… Όμως οι συσχετισμοί δύναμης στο εσωκομματικό πεδίο είναι περίπου δεδομένοι και, αν και δεν αποκλείεται τίποτα, το κριτήριο θα είναι ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα (και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) σε τροχιά εξουσίας.

Οι βενιζελικοί, που έχουν απογοητευθεί με την επιλογή του Παπαδήμου,

θέτουν θέμα ηγεσίας. Το ξεκίνησε ο Λιντζέρης και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ο Βενιζέλος έχει την πιο οργανωμένη ομάδα βουλευτών, αλλά ξέρει ότι για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την έγκριση του ΓΑΠ: να θυμάστε ότι ο Βενιζέλος θέλει το «όλον ΠΑΣΟΚ», όχι ένα κομμάτι τοθ. Όμως την Τετάρτη ΠαπανδρέουΒενιζέλος «τα είπαν χοντρά» στο τηλέφωνο, αν και δεν ξεπεράσθηκε το όριο της ευπρέπειας. Επομένως ΓΑΠ και Βενιζέλος βρίσκονται (πάλι) σε αντίθετη πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται προσέγγιση Βενιζέλου – Σκανδαλίδη, για την δημιουργία ενός κεντρώου πόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι βενιζελικοί μιλούν για «κεντρικό» πόλο επιθυμώντας να πάρουν αυτή τη θέση στην γεωγραφία του κόμματος, ώστε να μπορούν να συμμαχούν με όλες τις πλευρές.

Σε διαφορετικό μήκος κινείται η «τρόικα» των… τεσσάρων (πλέον). Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος. Αποτελούν ομάδα και πολιτικό πόλο, αλλά δεν έχουν οργανωτική δομή και δύναμη, δεν έχουν αρχηγό και δεν έχουν αποφασίσει να θέσουν θέμα ηγεσίας. Εκτιμούν ότι θα ισχυροποιηθούν το επόμενο διάστημα, ειδικά αν πάει καλά ο Παπαδήμος, ενώ έχουν την στήριξη ισχυρών συγκροτημάτων.

Από τον ΓΑΠ στον Χρυσοχοϊδη

Απέναντι και στις δύο παραπάνω ομάδες είναι οι «προεδρικοί», που έχουν υποδιαιρέσεις: είναι οι «κηπουροί» (Γερουλάνος κ.λπ.), αλλά και οι Ρέππας, Καστανίδης (παρά την σχετικά αυτόνομη πορεία για “την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς” που θέλει να ξεκινήσει), Ξενογιαννακοπούλου κ.α. Σε αυτούς προστίθεται και η ομάδα των συμβούλων του ΓΑΠ (Αθανασάκης κ.λπ.) που έχουν επιρροή στα κομματικά.

Μία άλλη ομάδα είναι οι «κοινωνιστές» (Παπουτσής κ.α.), που έχουν στηρίξει τον ΓΑΠ, ενώ έχουν από κοντά και τον γραμματέα του κόμματος Μ. Καρχιμάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο ΓΑΠ δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ηγεσία, όλοι αυτοί θα στηρίξουν τον Χρυσοχοϊδη.

Ιδιαίτερο ρόλο διεκδικεί η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Παναγιωτακόπουλου, που μπορεί να συμμαχήσει εναντίον όσων εκφράζουν τις εκσυγχρονιστικές απόψεις: δηλαδή και κατά Βενιζέλου και κατά των τεσσάρων. Είναι κοντά στις απόψεις των «κοινωνιστών», οι οποίοι παραδοσιακά στηρίζουν τους Παπανδρέου.

Τι θα κάνει ο Παπανδρέου;

Από την άλλη μεριά και όπως έχουμε ξαναγράψει στόχος του Παπανδρέου είναι να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρώτον, επειδή το θεωρεί οικογενειακή επιχείρηση και δεύτερον, επειδή χρειάζεται συνήγορο και μάρτυρες υπεράσπισης τις ημέρες που έρχονται. Και αν δεν καταφέρει να κρατήσει “το όλον ΠΑΣΟΚ” θα επιχειρήσει τουλάχιστον να κρατήσει ένα κομμάτι του.

Η γραμμή που θα ακολουθήσει είνα

Keywords
Τυχαία Θέματα