Μεγάλη νίκη των Σοσιαλιστών στις γαλλικές τοπικές εκλογές

ΠΑΡΙΣΙ. Στην πρώτη θέση, με 36,4% αναδείχθηκαν οι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές της Γαλλίας που υποστηρίχθηκαν από τους Σοσιαλιστές, πολύ μπροστά από το κυβερνών UMP, που εξασφάλισε μόλις 18,9% στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Η Δεξιά χάνει έτσι την πλειοψηφία σε πέντε νομούς, ενώ παρά την ενίσχυση της εκλογικής του βάσης, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει μόλις δύο τοπικούς συμβούλους.

Με
την αποχή να κυριαρχεί, καθώς μόλις 46% των εγγεγραμμένων προσήλθε στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών αυτήν την Κυριακή, η Δεξιά αντιμετωπίζει τα χειρότερα ποσοστά της σε τοπικές εκλογές τα τελευταία χρόνια και το Εθνικό Μέτωπο χάνει το στοίχημα που είχε βάλει, αποτυγχάνοντας να εκλέξει αντιπροσώπους του σε πολλούς δήμους, όπως ήλπιζε.

Δεκατρείς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλισε 36,44% των ψήφων, με το UMP του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να αρκείται σε 18,9% και το Εθνικό Μέτωπο να φθάνει το 11,34%. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν υποχώρησε σε ψήφους σε σχέση με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (15%).

Η ξεκάθαρη αυτή νίκη της Αριστεράς τής επιτρέπει τώρα να αποκτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον εξήντα νομών, από τους εκατό της χώρας, καθώς τα Πυρηναία-Ατλαντικός, το Ζιρά και η Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό πέρασαν στην Αριστερά.

Στο μεταξύ, η Δεξιά απώλεσε την πλειοψηφία στους κρίσιμους νομούς της Λουάρ και της Σαβοΐας. «Οι Γάλλοι άνοιξαν την πόρτα της αλλαγής, στην οποία θα ορμήσουμε», είπε η πρώτη γραμματέας των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, που δεσμεύθηκε ότι δεν θα αντιπαρατεθεί με τον Ντομινίκ Στρος-Καν για την υποψηφιότητα του κόμματος στις προεδρικές του 2012, λέγοντας ότι αν ο κ. Στρος-Καν κατέβει στις προκριματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος, η ίδια θα απόσχει από αυτές.

«Είμαι ιδιαίτερα ξεροκέφαλος άνθρωπος. Σας το έχω πει ήδη πολλές φορές: Αν ο Ντομινίκ Στρος-Καν διεκδικήσει το χρίσμα, δεν θα βρεθώ απέναντί του», είπε χθες η κ. Ομπρί.

ΠΡΕΖΑ TV
29/3/2011
Keywords
Τυχαία Θέματα