ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η διαφθορά αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη περιορίζοντας τις ευκαιρίες των φτωχών για οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Με την νέα της έκθεση «Σύγκρουση, Ασφάλεια και Ανάπτυξη» η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει πως οι επιπτώσεις της διαφθοράς επεκτείνονται στην εξάπλωση της βίας η οποία απειλεί την βιωσιμότητα και σταθερότητα ολόκληρων
εθνικών κρατών.

Τα νέα ευρήματα της έκθεσης είναι αδιαμφισβήτητα όσο και καταθλιπτικά:
1. Περίπου 1,5 δισ.άνθρωποι ζουν σε χώρες που προσβάλλονται από πολιτική και εγκληματική βία, η οποία προκαλεί την ανθρώπινη εξαθλίωση και εξαρθρώνει την ανάπτυξη.
2. Περίπου το 90% των εμφυλίων πολέμων τη τελευταία δεκαετία εμφανίστηκε σε χώρες που είχαν ήδη την εμπειρία ενός εμφυλίου πολέμου τα προηγούμενα 30 χρόνια, και
3. Ο εξαναγκασμός και το πατρονάρισμα μπορεί να θεωρείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως μέσο για τη διατήρηση της σταθερότητας, αλλά αυτό είναι λάθος αφού η διαφθορά, οι καταχρήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και η χαμηλή κυβερνητική αποτελεσματικότητα καθιστούν τις χώρες περισσότερο ευάλωτες στη βία κατά 30-40%.

Τα πορίσματα της νέας έκθεσης είναι περισσότερο αιχμηρά για την Αφρική στην οποία βρίσκονται 23 χώρες από τις περισσότερο πληγείσες από συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και με τις πλέον ευάλωτες οικονομίες.

Για παράδειγμα,
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα