ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΟΙΚΙΣΜΟ … ΔΑΣΟΣ 900 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ!


Δάσος-φιλέτο στη Βεγορίτιδα, έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων, ενταγμένο μάλιστα στο δίκτυο Natura 2000, βαφτίστηκε το 2005 οικισμός με τις ευλογίες ανώτερων υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αποκαλυπτικό είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη η γραμματέας του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, μία υπάλληλος του υπουργείου, ένας υπάλληλος της νομαρχίας Πέλλας, μία
τοπογράφος και τρεις ιδιώτες.

Η απόφαση του υφυπουργού ελήφθη στις 31 Μαρτίου 2005, ύστερα από αίτηση που υπέβαλαν τρεις ιδιώτες για τη διανομή των εκτάσεων του οικισμού Πάτημα στη Βεγορίτιδα. Με τον τρόπο αυτό οργανώθηκε η οικιστική αξιοποίηση ενός παλιού οικισμού που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, για να μετατραπεί σε χειμερινό προορισμό.

Όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, ο υφυπουργός παραπλανήθηκε από τους υπαλλήλους και τους ιδιώτες χωρίς να γνωρίζει ότι η έκταση που εμφανιζόταν σαν “παλιός οικισμός Πατήματος” ουσιαστικά ήταν στο μεγαλύτερο τμήμα του (80%) δάσος, και στα σχετικά δικαιολογητικά δεν υπήρχε ούτε σχετικό έγγραφο της δασικής υπηρεσίας για τον χαρακτηρισμό της. Τελικά η παραχώρηση δεν έγινε, αφού η απόφαση του υφυπουργού ανακλήθηκε το 2008, ύστερα από την προσφυγή και άλλων ιδιωτών, που εμφανίζονται επίσης ως δικαιούχοι, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα