''aγκαθι'' το χαρατσι...

22:48 2/4/2013 - Πηγή: Fimotro
... ΤΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ...
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες ενόψει της ...
επιστροφής της Τρόικας.

Είναι πλέον σαφές ότι παρά την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών και τις καθησυχαστικές του διαβεβαιώσεις ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων διακόπηκαν γιατί υπήρξε σημαντική απόσταση και ότι η επανάληψη των ελέγχων με την έλευση του κλιμακίου από την Πέμπτη κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη κατάληξη
έχει. Απόρροια αυτού είναι ότι η δόση των 2,8 δισ. αναβλήθηκε όπως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και με την δόση των 6 δισ. ευρώ που και οι δύο μαζί πια πηγαίνουν για τις αρχές Μαϊου. Καθώς υπάρχει όμως διάσταση με τα δύο ελάσσονα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και δυσαρέσκεια από πολλούς βουλευτές το κυβερνητικό επιτελείο –που αυτή τη φορά επιστράτευσε και τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος- επισείει ξανά τον κίνδυνο να μην εκταμιευθεί η δόση να εκτραπεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα ή ακόμη και να τεθεί θέμα παραμονής στο ευρώ.

Σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η παράταση του χαρατσιού για την κατάργηση του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Στην παράταση αντιδρά με κατηγορηματικότητα η ΔΗΜΑΡ και λιγότερο κατηγορηματικά το ΠΑΣΟΚ που εικάζεται ότι παρά τις διαμαρτυρίες του αρχηγού του στο τέλος θα ευθυγραμμιστεί με το Μέγαρο Μαξίμου. Προκείμενου να ξεπεραστεί η αντίθεση της ΔΗΜΑΡ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι το χαράτσι για το 2013 θα είναι μειωμένο κατά 15-20%. Εφόσον η άρνηση της ΔΗΜΑΡ συνεχιστεί ενδέχεται να μην περάσει από την Βουλή αλλά να επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ενώ η προσοχή είναι στραμένη στο χαράτσι ανοικτό είναι και το θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που ζητά η Τρόικα με την οποία συμφωνεί ο υπουργός Οικονομικών αλλά επίσης αντιδρά η ΔΗΜΑΡ και ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Η επιμονή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όμως μέχρι τώρα έχει προκαλέσει κυβερνητική κρίση όσο κι αν κρατούνται χαμηλοί τόνοι. Γι αυτό άλλωστε έγινε και η συνάντηση χθες του κ. Στουρνάρα με τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη προκειμένου καλυφθεί η απόσταση που τους χωρίζει και να μην επισημοποιηθεί η κρίση μέσα από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα.

Η διάσταση απόψεων όμως μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι ευρύτερη. Τα δύο κόμματα ζητούν από τον κ. Σαμαρά να ανοίξει την συζήτηση για τις συνέπειες της ύφεσης και να ζητήσει σε όλα τα επίπεδα από τους δανειστές να ληφθούν μέτρα για την δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. Επίσης να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων ακόμη και αν υπάρξουν αποκλίσεις από τα συμπεφωνημένα. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση και θέλουν να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες χωρίς να ανοίξουν δύσκολες συζητήσεις με τους δανειστές. Το πολύ να πάρουν σαν επικοινωνιακό αντίβαρο την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση –που ουσιαστικά θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό για την επόμενη χρονιά- και τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης θέλουν με κάθε τρόπο να φύγει η συζήτηση από τις καθυστερήσεις στην φορολογική μεταρρύθμιση και από την δυσπραγία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όπως επίσης να μην ανοίξει η συζήτηση για τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Είναι δύο θέματα για τα οποία ελάχιστα έχουν γίνει στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και συντηρούν την δυσπιστία των δανειστών έναντι και αυτής της κυβέρνησης.

Εν τέλει το πιθανότερο είναι να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αφού κανείς δεν θέλει να χρεωθεί απρόβλεπτες εξελίξεις. Θα εξαρτηθεί όμως σε σημαντικό βαθμό και από τις απαιτήσεις της Τρόικας τις οποίες επιμελώς αποκρύπτει η κυβέρνηση εμφανίζοντας την αισιόδοξη πλευρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα