Αιμορραγια εσοδων στα ασφαλιστικα ταμεια απο τις περικοπες των μισθων

10:12 2/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)
Υπό αμφισβήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών φορέων τίθεται η αποτελεσματικότητα της περικοπής των συντάξεων, αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση λειτουργεί καταλυτικά στα οικονομικά τους, οδηγώντας σε μεγάλες...
απώλειες κεφαλαίων (χωρίς να συνυπολογιστούν οι μειώσεις από την περιουσία που έχουν σε ομόλογα του Δημοσίου). Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) στην αρμόδια Επιτροπή
της Βουλής ήταν αποκαλυπτικά.

Λιγότεροι ασφαλισμένοι
Από αυτά προκύπτει ότι η ύφεση «αφαιρεί» ήδη από τα ασφαλιστικά Ταμεία περίπου 6,7 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 1,9 δισ. ευρώ έχει χαθεί λόγω της μειωμένης (κατά 8%) εισπραξιμότητας των Ταμείων, ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις απώλειες που καταγράφονται τόσο από τη μείωση των μισθών (από 36 δισ. ευρώ το 2009 σε 26,8 δισ. το 2012 για το 94% των μισθωτών) όσο και από τη μείωση των εν ενεργεία εργαζομένων αφού καταγράφηκαν 471.000 λιγότεροι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
Η μείωση προκύπτει από τις προβολές του υπουργείου Εργασίας βάσει των οποίων ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ το 2008 ήταν 2.711.000 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 υπολογίζεται να μην υπερβαίνουν τα 2.240.000 άτομα.
Η πίεση για τα έσοδα των Ταμείων θα είναι πιο ασφυκτική στο προσεχές μέλλον, όχι μόνο γιατί -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας- η αρνητική μεταβολή στους μισθούς το 2012 θα αγγίξει το 7,6% (έναντι του 2011), αλλά λόγω και του δημογραφικού παράγοντα καθώς αρχίζει να εκδηλώνεται ένα «τσουνάμι» συνταξιούχων από την πρώτη μεταπολεμική γενιά. Μια γενιά που υπολογίζεται σε 220.000 περισσότερους ασφαλισμένους, έναντι των προηγούμενων γενεών, με αποτέλεσμα και την προσθήκη 50.000 έως 60.000 περισσότερων συνταξιούχων τον χρόνο.
Οι μειώσεις των εσόδων στα Ταμεία, η αύξηση των συνταξιούχων αλλά και το γεγονός ότι «οι νέοι συνταξιούχοι έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερη μέση σύνταξη από τους παλιούς» κάνει την όλη προσπάθεια περικοπής των συνταξιοδοτικών δαπανών να μοιάζει με τον Πίθο των Δαναΐδων και τη μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 10% να μην έχει πρακτικό αποτέλεσμα στο σύνολο της δαπάνης για τις συντάξεις. Τα Ταμεία μοιάζουν με άδεια βαρέλια στα οποία η εξοικονόμηση του ενός ευρώ από τις συντάξεις ή τις δαπάνες υγείας εξανεμίζεται από την κρίση και παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια δραστική παρέμβαση στο φαινόμενο των πλασματικών συντάξεων που επέφερε ετήσιο όφελος 450.000 εκατ. ευρώ. Ηδη από το έλεγχο και την απογραφή σε όλα τα Ταμεία διακόπηκε η καταβολή 37.500 κύριων συντάξεων και 26.000 επικουρικών κι έχουν αποσταλεί 650 φάκελοι στην Εισαγγελία. Ταυτοχρόνως, στο ΙΚΑ οι αναπηρικές συντάξεις μειώθηκαν από το 11,5% στο 10,5%, ενώ η τελευταία μείωση των εισφορών απέφερε στο ΙΚΑ έως και 82 εκατομμύρια μηνιαίως.
Εισφοροδιαφυγή
Να σημειωθεί ότι το σκηνικό που περιέγραψε χθες ο κ.
Keywords
Τυχαία Θέματα