Αλλαγες στο νομο για τα ορια των διπλων απολυσεων προσταζει η τροικα...

12:16 22/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Αλλαγές στο νόμο για τα όρια των ομαδικών απολύσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση με «συνταγή» από την τρόικα και ήδη το υπουργείο Εργασίας μελετά το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ψάχνει τη χρυσή τομή για την άρση των περιορισμών...
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

- Να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αναδιάρθρωσης,
να υπερβαίνουν τον αριθμό που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση περί ομαδικών απολύσεων. Ετσι, εξετάζεται αντί να έχουν το όριο του 5% των απολύσεων που έχουν δικαίωμα να κάνουν κάθε μήνα,το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί στο 10% και πάνω από 50 άτομα για ειδικές περιπτώσεις.

-Να τροποποιηθεί ο νόμος στο σκέλος που προβλέπει ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων θα μπορεί να αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη μέριμνα για ένα τμήμα του προσωπικού, ανάλογα με το σχέδιο που θα υποβάλλει κάθε επιχείρηση.

Το ζήτημα των αλλαγών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τέθηκε με έμμεσο τρόπο εκ μέρους του ΔΝΤ σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Απρίλιο.

Τι ισχύει μέχρι τώρα

Τα όρια πέρα από τα οποία, οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι:

- μέχρι 6 εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και

- ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Πάνω από αυτά τα όρια οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα