Διαγωνισμοσ-σκανδαλο στην πυροσβεστικη

10:53 5/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μ. Ψαρά-Α. Μαρίνου
(από το Έθνος)
Οσμή... σκανδάλου αναδύεται από τη μοναδική προκήρυξη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα της κρίσης για την πρόσληψη 4.000 άξιων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.
Η αγωνία των υποψηφίων να συγκεντρώσουν τα πολυπόθητα...
μόρια, που θα τους εξασφάλιζαν την πρόσληψη, ώθησε αρκετούς στο να καταφύγουν σε δόλιες μεθόδους, προσκομίζοντας ψευδή πιστοποιητικά που πέρασαν κάτω από... τη μύτη της επιτροπής που παραλάμβανε τις αιτήσεις.
Ολα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011,
όταν προκηρύχθηκε ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός του Πυροσβεστικού Σώματος για 4.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 3.400 αφορούσαν εποχικούς πυροσβέστες και οι υπόλοιπες 600 θέσεις ιδιώτες.

Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής, καθώς οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεπέρασαν τις 27.000, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν υποψηφίους με πολλά προσόντα. Μάλιστα διαπιστώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πτυχιούχους (Νομικής, ΕΜΠ, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ.λπ.), παρότι ο διαγωνισμός ζητούσε απλούς αποφοίτους Λυκείου.
Και ενώ ο διαγωνισμός έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και για πρώτη φορά με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΑΣΕΠ στην Κεντρική Επιτροπή, στην πορεία αποδείχθηκε πως πολλοί διέθεταν «φαινομενικά» τα κριτήρια που παρουσίαζαν στην αίτησή τους. Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών πολλά αποδείχθηκαν ψευδή, ενώ στα γραφεία του ΑΣΕΠ υποβλήθηκαν ενστάσεις από «κομμένους» που κατήγγειλαν φαινόμενα παρατυπιών από συνυποψηφίους τους.
Η αντίδραση των υπευθύνων ήταν άμεση. Ηδη, περισσότεροι από 150 μη άξιοι έχουν αποταχθεί από τις σχολές, στις οποίες ήδη φοιτούσαν από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός αυτών που βρέθηκαν παράτυπα στις λίστες των επιτυχόντων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 600 - ψίθυροι αναφέρουν πως ο αριθμός μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 άτομα.
Το βασικότερο πρόβλημα που εντοπίζεται στα δικαιολογητικά είναι οι ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις των ανδρών υποψηφίων σχετικά με τη στρατιωτική τους ικανότητα.
Για να πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης, οι άνδρες υποψήφιοι του διαγωνισμού χρειαζόταν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δήλωναν ότι «έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία στο στράτευμα ως ικανοί κατηγορίας Ι1».
Στην πραγματικότητα, εκατοντάδες δεν διέθεταν αυτό το χαρτί -απολύθηκαν από τον στρατό με Ι2, Ι3, Ι4, ακόμη και Ι5- και προέβησαν σε αλλαγή στρατιωτικής ικανότητας... κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή προσελήφθησαν στην Πυροσβεστική!
Στην προκήρυξη ξεκάθαρα τονίζεται ότι θα έπρεπε να έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους με Ι1. Στην παρατυπία αυτή προστίθεται και το στοιχείο ότι οι συγκεκριμένοι έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία, πράξη κολάσιμη κατά την ελληνική νομοθεσία.
Παρατυπίες και σε πτυχία
Εκτός από τα πλαστά πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης, έχουν υποβληθεί και ψευδή αντίγραφα πτυχίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κρούσματα πλαστογραφίας σε πολλούς τίτλους σπουδών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να υποψι
Keywords
Τυχαία Θέματα