ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Χωρίς να περιλαμβάνει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους -ενδεικτικό τού πόσο ρευστή είναι ακόμα η κατάσταση-η Κομισιόν προτείνει την άμεση εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, εφόσον τα νέα μέτρα έχουν ψηφιστεί. Είναι πλέον σαφές, ότι...
εάν δεν εκταμιευθούν το ταχύτερο δυνατόν τα 8 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Γι’ αυτό τον λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Τζ. Ράις, δήλωσε χθες πως η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ο εκπρόσωπος της Ε. Ε., κ. Αμ. Αλταφάζ, εκτίμησε πως σήμερα θα συζητηθεί το θέμα στο Eurogroup και ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.
Ωστόσο, το ΔΝΤ θέτει ως προϋποθέσεις για την έγκριση της δόσης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα δεν περιείχε έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δείχνει ότι το ζήτημα είναι ακόμα ανοιχτό και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Πάντως, ο κ. Ράις υποστήριξε χθες πως δεν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν. Το κλίμα αβεβαιότητας, ωστόσο, επέτεινε η δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, κ. Μαρίας Φέκτερ, που τάχθηκε μεν υπέρ της εκταμίευσης της 6ης δόσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.
Στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέπεται σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 181,4% του ΑΕΠ για το 2012 (αντί 172% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012).
Επίσης, αναφέρεται ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος ή στα 19,4 δισ. ευρώ, αντί 18,7 δισ. ευρώ που αναγράφεται ως στόχος στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί να φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ. Επιπλέον αυτών, απαιτείται η εξειδίκευση μέτρων ύψους 8,2 δισ. ευρώ για τη διετία 20132014 (3,4 δισ. ευρώ το 2031 και 4,8 δισ. ευρώ για το 2014). Κάτι που αποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας δεν κατέληξαν, με την αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα πριν από λίγες μέρες.
Και όλα αυτά, μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που επιδεινώνεται. Για φέτος η ύφεση εκτιμάται στο 5,5%, για το 2012 στο 2,8% (έναντι πρόβλεψης για 2,5%) και για το 2013 θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης 0,7% (αντί για 1,5%). Στο προσχέδιο της έκθεσής της, η Κομισιόν προχωράει σε ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις:
1. Από το τελικό σχέδιο για το ποια θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο (PSI), θα εξαρτηθεί και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
2. Από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν επετεύχθη σχεδόν κανένας στόχος. Οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες σχεδόν σε όλους τους τομείς, ενώ στο διάστημα αυτό προέκυψε ένα δημοσιονομικό «κενό» της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ για φέτος και των 4,7 δισ. ευρώ για του χρόνου, με την κυβέρνηση να λαμβάνει τ
Keywords
Τυχαία Θέματα