«ελληνων εργα»

10:23 2/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Δημήτριος Ε. Κορωνάκης
(Δικηγόρος*)
Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του Ελληνικού παραλογισμού!
Παρά τις προσπάθειες εξορθολογισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι δύσκολο να αλλάξουν αντιλήψεις ετών και πρακτικές που «είθισται» να...
ακολουθούνται. Δίχως νομικό έρισμα και καμία απολύτως λογική. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον χώρο των τυχερών παιγνίων και του διαδικτυακού στοιχήματος, θα έχουν πληροφορηθεί για τις εικοσιτέσσερις (24) αλλοδαπές εταιρίες που έλαβαν την σχετική βεβαίωση
και μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες του διαδικτυακού (και τονίζω «διαδικτυακού») στοιχήματος και τυχερών παιγνίων, σύμφωνα με το αρθρ.50 παρ.12 του Ν.4002/2011.
Όταν ο νομοθέτης, δηλαδή η Βουλή, νομοθετούσε αυτή τη διάταξη, πίστευε ότι θα εισπράξει άμεσα έσοδα το ελληνικό δημόσιο, καθώς οι εταιρίες αυτές που έλαβαν την σχετική βεβαίωση, υποχρεούνται να καταβάλλουν το 10% επί των κερδών των παικτών και το 30% από τα μικτά κέρδη που θα έχουν ως εταιρίες από την δραστηριότητά τους αυτή.
Από την 1η Ιανουαρίου 2012 όμως, μέχρι και σήμερα, οι εταιρίες αυτές δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε δημόσιους χώρους, καθώς οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές ερμηνεύουν τον Νόμο 4002/2011 κατά το δοκούν και κρίνουν ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι «παιγνιομηχανήματα» και κατά συνέπεια ότι απαιτείται πιστοποίηση αυτών και των καταστημάτων!
Πρακτική συνέπεια αυτής της τακτικής είναι τα καταστήματα να μην μπορούν να δραστηριοποιηθούν, οι αλλοδαπές εταιρίες να μην ασκούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με περαιτέρω αποτέλεσμα το Κράτος να χάνει τα έσοδα από τον Νόμιμο πλέον τζόγο και να στηρίζει εμμέσως ακόμα τον παράνομο τζόγο.
Και πώς στηρίζει εμμέσως τον παράνομο τζόγο; Οι εταιρίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στις εικοσιτέσσερις (24) του Υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζουν ανενόχλητες τις διαφημιστικές τους καταχωρίσεις, παρέχουν ακόμα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα και δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό κράτος για τα έσοδά τους από την Ελλάδα.
Όλα αυτά την στιγμή που ο Ν.4002/2011, απαγορεύει τις διαφημίσεις και τις συναλλαγές και απειλεί αυστηρότατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στις εταιρίες που δεν παρέχουν νόμιμα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.
Τελειώνοντας θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση στις απόψεις που αναφέρουν ότι η δυνατότητα του άρθρ.50 παρ.12 του Ν.4002/2011 «έχει αποτύχει»:
Ο μόνος λόγος που δεν αποφέρει, μέχρι και σήμερα, χρήματα στο Ελληνικό Κράτος η διάταξη του άρθρου αυτού είναι η αδυναμία ή ακόμα και η απροθυμία να κατανοήσουν οι αρμόδιες αρχές και κυρίως οι αστυνομικές, ότι πλέον υπάρχει νόμιμος διαδικτυακός τζόγος, ο οποίος φορολογείται και μάλιστα υψηλότερα και από τον Ο.Π.Α.Π.
Αν δεν αλλάξει η πρακτική αυτή που ακολουθείται μέχρι και σήμερα, το Κράτος θα χάνει καθημερινά έσοδα και οι αλλοδαπές εταιρίες που δεν φορολογούνται θα συνεχίζουν να πλουτίζουν ανενόχλητες.
*ο Δικηγόρος Δημήτριος Ε. Κορωνάκης
ασχολείται αποκλειστικά με θέματα καταστημάτων
υγειονομικού ενδιαφ
Keywords
Τυχαία Θέματα