Ευ. βενιζελος: το πασοκ θα μεινει ενωμενο και υπευθυνο

08:57 11/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ενωμένο, δυνατό, ανανεωμένο και υπεύθυνο, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στο PSI σημείωσε ότι η Ελλάδα απέφυγε οριστικά πλέον την χρεοκοπία
και έκανε λόγο για μία ιστορική...
μέρα, καθώς «βγάλαμε από τις πλάτες του λαού 100 δισ. χρέους». Είπε ότι άλλαξε η εικόνα της χώρας και πλέον όλος ο πλανήτης ξαναμιλάει θετικά για την Ελλάδα και η βλάβη στη διεθνή επωνυμία της αρχίζει να αντιστρέφεται.

«Τώρα που η στιγμή είναι θετική οφείλουμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους συμπολίτες μας και να πούμε ειλικρίνεια ένα μεγάλο συγγνώμη για λάθη και παραλείψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δίνουν ένα διπλό, ασύμμετρο πόλεμο. «Στο εσωτερικό παλεύουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, ενώ κάποιοι δημαγωγούν και στο εξωτερικό δίνουμε μάχη με θεσμούς, κράτη διεθνείς οργανισμούς, αμήχανους και ανίκανους να διαχειριστούν την κρίση. Μία κρίση που αφορά τη δημοκρατία τελικά «διευθετείται», με βάση κανόνες που επιβάλει το πιο κερδοσκοπικό τμήμα της αγοράς».

Όπως είπε, «στο ΠΑΣΟΚ έλαχε η μοίρα να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του εμφυλίου... Αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το σύνολο της ευθύνης και του πολιτικού κόστους, ενώ οι άλλες πολιτικές δυνάμεις κρύφτηκαν με δημαγωγικό τρόπο».

«Δεν αρκεί να αγωνιζόμαστε μέσα στην Ευρώπη, αλλά για μία άλλη Ευρώπη. Θέλει γνώση, βούληση, σχέδιο, συσχετισμούς, συμμαχίες», είπε.

Τόνισε την ανάγκη ενός μοντέλου ανάπτυξης βασισμένο στην εθνική ανταγωνιστικότητα, λέγοντας όμως ότι άλλο η ρητορία και άλλο η πράξη και πρώτη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ρευστότητα, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Σημείωσε ακόμα ότι μετά την θετική έκβαση του PSI, διαμορφώνονται οι πραγματικές προϋποθέσεις επανόδου σε τροχιά ανάπτυξης.

Ζήτησε ακόμα να μετατραπεί το νέο πρόγραμμα στήριξης, σε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να είναι ένα κόμμα ανοιχτό, συλλογικό, ανανεωμένο, αποκεντρωμένο και θεσμικό, ενώ έκανε έκκληση για συσπείρωση.

Ζήτησε να γίνει μία νέα κοινωνική συμμαχία, σημειώνοντας πάντως, ότι η αποστολή του ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολη: να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα. «Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ένα κίνημα, ένα κόμμα πολιτικής ευθύνης και όχι απλής διαχείρισης της εξουσίας» σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένα «κίνημα κοινωνίας πολιτών, ένα γνήσια λαϊκό και πατριωτικό κίνημα», καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα