Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ...

10:06 19/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, γνώρισε σημαντική κάμψη το α' τρίμηνο του έτους μετά τη ζημιά που προκάλεσαν ο σεισμός και το τσουνάμι τον Μάρτιο. Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε -0,9% έναντι του δ' τριμήνου του 2010 και -3,7% έναντι...
του α' τριμήνου του 2010.
Συνεπώς, μετά δύο τρίμηνα κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, η Ιαπωνία
βρίσκεται και επίσημα σε ύφεση. Οι αναλυτές τονίζουν πως χειρότερα έχουν πληγεί η κατανάλωση και οι εξαγωγές. Η ύφεση ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, με τις περισσότερες προβλέψεις να εκτιμούν -2%. "Η Ιαπωνική οικονομία θα παραμείνει εξασθενημένη προς το παρόν" δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Kaoru Yosano.
Ωστόσο, ο Yosano επισήμανε πως οι περιορισμοί στην προσφορά (προμηθευτική αλυσίδα) χαλαρώνουν και η ζήτηση για ανακατασκευές είναι πιθανόν να τονώσουν την ανάπτυξη. "Η οικονομία έχει την δύναμη να ανακάμψει" τόνισε ο Yosano.
Το πιο ανησυχητικό τμήμα όμως της οικονομίας είναι η ιδιωτική κατανάλωση η οποία συρρικνώθηκε -0,6% σε τριμηνιαία βάση, είχε ήδη εξασθενίσει στο δ' τρίμηνο του 2010 και η οποία αποτελεί το 60% της Ιαπωνικής οικονομίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα