Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

16:26 8/4/2011 - Πηγή: Fimotro
«Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη την ημερομηνία αποστολής του αιτήματος να μπούμε στον μηχανισμό στήριξης» δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης της Πορτογαλίας στο κρατικό πρακτορείο.Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πρέπει πρώτα η Πορτογαλία να δεσμευτεί για τις απαραίτητες περικοπές που θα πρέπει να κάνει προκειμένου να ζητήσει την Ευρωπαϊκή βοήθεια...
Στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 80 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Πορτογαλίας ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε ότι το ποσό αυτό είναι μία πολύ πρώιμη
εκτίμηση.
“Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρέπει να καταρτίσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα έχει την ευρεία στήριξη των κομμάτων της χώρας, έως τα μέσα Μαΐου με σκοπό να λάβει οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα της Πορτογαλίας θα πρέπει να συμφωνήσουν για το πακέτο πριν διεξαχθούν οι εκλογές του Ιουνίου.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει «φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή», ένα πρόγραμμα σημαντικών αποκρατικοποιήσεων, ριζικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την εξασφάλιση της ρευστότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας του τραπεζικού κλάδου.
«Ζητάμε από όλα τα πολιτικά κόμματα στην Πορτογαλία να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και να σχηματίσουν μία νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές που θα έχει την ικανότητα να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πλήρως τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνουν οι υπουργοί σε κοινή ανακοίνωση.
«Το πακέτο για την Πορτογαλία θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό, πιο σκληρό και πιο ολοκληρωμένο σε σχέση με αυτό που καταψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Αλλιώς δεν θα έχει νόημα", είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας, Jyrki Katainen στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στην Ουγγαρία όπου στο επίκεντρο είναι το ζήτημα της Πορτογαλίας..
Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας απέκλεισε κατηγορηματικά ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας της στον μηχανισμό τονίζοντας ότι η ισπανική οικονομία είναι πιό ισχυρή και πιο ανταγωνιστική.
Σήμερα η Moody΄s Investors Service προχώρησε σε υποβάθμιση καλυμμένων ομολόγων μετά την υποβάθμιση των πορτογαλικών τραπεζών στις 6 Απριλίου.Την ίδια ώρα τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώνονται στις 941 μονάδες βάσης με άνοδο 1,20 μ.β., ενώ ανοδικά διατηρούνται και τα spreads της Πορτογαλίας στις 518 μονάδες βάσης, με άνοδο 4,02 μ.β..
Παράλληλα, τα spreads της Ισπανίας κινούνται με άνοδο 0,31 μ.β. και διαμορφώνονται στις 179 μονάδες βάσης. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν τα spreads της Ιρλανδίας, υποχωρώντας κατά 3,01 μ.β. στις 581 μονάδες, καθώς και τα spreads της Ιταλίας που υποχωρούν κατά 3,30 μ.β. στις 129 μονάδες βάσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα